На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт

...
На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

Социалният министър внася 11-те% увеличение на пенсиите в Тристранката

" На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е признато от Народното събрание. Това декларира служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов във връзка с изказванията че се планува нарастването на пенсиите. Позицията му беше оповестена от отрасловото министерство.

Припомняме, че в неделя от ПП-ДБ стартираха подписка за свикване на изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде взето решение да се задължат служебният кабинет и Национален осигурителен институт да се приложи цялостният размер на покачването на пенсиите от 1 юли.

Иванов акцентира, че да направи това предложение е негово право и ще се възползва от него, без да е належащо някой да го поучава.

Вдигането на пенсиите с 11% е заложено в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, признат от 49-ото Народно заседание. Осигурени са и нужните средства. " В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно аргументиран метод за повишение на приходите на пенсионерите ", разяснява Ивайло Иванов.

От Министерството на труда и обществената политика (МТСП) изясняват, че Кодексът за общественото обезпечаване планува пенсиите се усилват по така наречен " швейцарско предписание ", само че след дефинитивно решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това дава опция пенсиите да бъдат осъвременени и с различен %, макар че специалистите в Национален осигурителен институт, които пресмятат настоящите параметри на инфлацията и растежа на междинния застрахователен приход, са сметнали покачването да е с 10 %.

" Всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт има право да предложи с какъв брой да бъдат увеличени пенсиите и на съвещанието на следващия ден аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Съвършено уверено това ще предложа и аз ", акцентира Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР