На улица Ибрагимова 31 в североизточната част на Москва се

...
На улица Ибрагимова 31 в североизточната част на Москва се
Коментари Харесай

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

На улица " Ибрагимова " 31 в североизточната част на Москва се намира офисът на NTC Vulkan - компанията, която се показва за консултантска компания в ИТ сферата. IBM ѝ е сътрудник, Toyota Bank - добър клиент, популяризира се компанията в Интернет, а специализацията ѝ е " ръководство на осведомителната сигурност ". Всичко това е добре построена фасада, зад която, на втори и на трети проект, се крие нещо напълно друго.

Ако желаете да влезете в офисите, цялостни с компютри, сървъри и високотехнологична електроника, би трябвало да преминете през блиндирани порти и камери. Защото програмистите и хакерите, които работят зад затъмнението прозорци, не са елементарни чиновници.

Задачата на NTC Vulkan е да сее безпорядък: да сковава компютърната система на някое летище, тъй че кулата да изгуби връзка със самолетите, да провокира дерайлиране на влакове посредством програмен продукт, който деактивира всички инспекции за сигурност. Да прекъсне електрозахранване по поръчка.

Звучи като шпионски филм, само че се назовава кибервойна и е компетентност на съветските сътрудници.

NTC Vulkan работи за тях: за военното разузнаване ГРУ, вътрешното - ФСБ, както и за външно-икономическия шпионаж.

„ Когато започнах работа в компанията Vulkan, не знаех какво ще работя “, споделя някогашен чиновник, който след това напуща компанията. " По-късно разбрах, че ние не просто събираме данни. Но ние ги използваме за съветските секрети служби. “

" Вулкан " е тематиката на извънредно огромно следствие, оповестено през днешния ден от 11 западни медии. То е основано на поверителни корпоративни документи, които разкриват сърцето на незаконната кибер машина на Владимир Путин. Документите в размер от 5 299 страници са изнесени от чиновник на компанията, който го прави поради несъгласието си с войната в Украйна. По изтеклите масиви данни работи екип от публицисти на английския " Гардиън ", немския " Шпигел " и американският " Вашингтон Поуст ".

Системите, създадени от " Вулкан ", носят безсмислени кодови имена " Скан-V ", " Кристал-2V ", " Амезит ", само че функционалностите им са всичко друго, само че не и елементарни. Те би трябвало да оказват помощ на съветската войска, да вземем за пример, да открие цифровите недостатъци на съперниците си и по този метод да направи хакерските атаки доста по-лесни.

Поразяване и завладяване на вражеските информационни системи, разпространение на дезинформация - всичко това се вижда в секретните документи с проекти за планове, указания и вътрешни имейли от Vulkan в интервала от 2016 до 2021 година От тях излиза наяве, че военната мощ на Русия не е просто в опасността с бойни самолети, танкове и оръжия, само че и в арсенала от хакери и атакуващ програмен продукт.

Тази тактика може да се следи сега в Украйна, която е атакувана от съветски хакери толкоз безмилостно от началото на съветската инвазия насам, че специалистите я назовават ​​„ първата в света пълномащабна кибервойна “. Руснаците нападат значими институции и компании, стопират интернета и сковават информационните спътници.

Но и хакерските атаки в други елементи на света от дълго време не са по-малко дръзки или рискови. През 2016 година по време на президентските избори в Съединени американски щати Демократите бяха атакувани, а техни документи бяха оповестени в WikiЛeaks, в това число и фалшифицирани такива, което направи успеха на Доналд Тръмп допустима. Разбита беше и пощата на неговата съперничка Хилъри Клинтън, като следите ясно водеха до Русия.

През 2017 година, преди балотажа за президент във Франция, изтекоха документи от щаба на Емануел Макрон.

През 2017 година, посредством изпращането на фишинг имейл до чиновник, стана допустимо влизането в ИТ мрежата на нуклеарна електроцентрала в Канзас. Същата група, обвързвана с ФСБ, беше атакувала и 3300 души в над 500 компании от сферата на енергетиката в Съединени американски щати,

Примерите не престават с Украйна през 2017 година - разпространението на вирус, вид Троянски кон. Пропадането на нета по време на откриването на Олимпийските игри в Пекин през 2018 година и фишинг мейли до частните електронни пощи на немски политици през 2021 година.

Отговорно, най-малко за офанзивите във Франция и Южна Корея, е отделение 74455 на съветското военно разузнаване - ГРУ, с кодово име: „ Пясъчен червей “. Най-опасната хакерска група в света. Документите допускат, че NTC Vulkan им дава и принадлежности за офанзива.

Благодарение на файловете " Вулкан " за първи път е допустимо да се види в елементи по какъв начин се приготвят и провеждат сходни офанзиви и какъв брой интензивно Владимир Путин употребява частни компании, с цел да възнамерява и прави международни хакерски интервенции.

Документите дават доказателства за всяка стъпка в организирането на сходни офанзиви.

Пет западни секрети служби удостоверяват, че документите са достоверни. От известно време и те самите наблюдават " Вулкан " поради работата ѝ за съветски шпионски организации. " Вулкан " се явява като част от непрогледен военно-промишлен комплекс, в който съветските секрети служби и повече от 40 частни ИТ компании са тясно преплетени.

Една от задачите им е да създават високоефективни кибер оръжия и да нападат тези, които афишират властта в Москва за зложелател.

Особено на Запад, несъмнено.

„ Русия е в нашите мрежи “, предизвестява Волфганг Виен, заместник-ръководител на немската Федерална разследваща работа.

Част от съветските кибервойници са съумели да постъпят на работа в интернационалните корпорации. Според " Шпигел " такива фрагменти има в Siemens, BASF и Booking.com. Най-тревожната диря обаче води до Дъблин, Ирландия, тъкмо в центъра на един от европейските центрове на софтуерната промишленост.

Ранела е заможно южно предградие на Дъблин с красиви пъбове и съвременни заведения за хранене. Служители от Гугъл, IBM и Meta живеят в квартала в дребни тухлени къщи с бели дограми. Техните офиси са единствено на минути.

Руснакът Сергей Н., на 35 години, живее в една от тези къщи. Неговото работно място е Amazon Web Services (AWS), дъщерно сдружение на Amazon, с годишни продажби от 80 милиарда $ и най-големия снабдител на облачни услуги в света. Много от най-големите компании съхраняват своята информация тук, в това число Netflix, Vodafone, NASA, американския флот и множеството компании от Dax показателя - от Allianz до Volkswagen. Големи елементи от световния интернет работят на сървърите на AWS. На него има и данни на украинското държавно управление.

Руснакът Сергей е „ старши инженер по разработка на програмен продукт “. За тази позиция той би трябвало да минал през голям брой кръгове за асортимент. Amazon може да си разреши да избира всред най-хубавите програмисти в света. Сергей Н. има опит - преди този момент е заемал управителна служба като основен разработчик на NTC Vulkan.

От AWS евентуално са го наели през 2018 година, преди нашествието на Русия в Украйна, когато изглеждаше по-малко проблематично да се притеглят специалисти от съветски ИТ компании. Особено от такива сякаш незабележими като " Вулкан ".

В момента в съветската частна компания работят към 135 души.

Очаквайте продължение
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР