На ул. Св. Св. Кирил и Методий“ 1 в София

...
На ул. Св. Св. Кирил и Методий“ 1 в София
Коментари Харесай

Schroedinger bar – ново споделено място за култура

На ул. „ Св. Св. Кирил и Методий “ 1 в София се е приютило едно ново луксозно място, което не мога да дефинира единствено като бар. „ Зелено леговище и друго късче град “ – биха споделили неговите основатели. Да, леговище, в което можете да се приютите, с цел да работите, да се видите с другар, да хапнете нещо вкусно, да се насладите на хубава музика онлайн, да разгледате галерия или да се включите в някой семинар. Защо зелено ли? Защото още с влизането ще попаднете в зеления оазис на едната градина, макар че задния двор е не по-малко пъстър и комфортен.

Освен двете градини, бара, дребната сцена и кътовете за сядане, които са на първия етаж, напълно не са всичко, с което ще ви изненада това място. В самата къща на два етажа има още няколко стаи, основани с извънредно артистичен интериор, в които можете да работите, да репетирате, да придвижите литературния си клуб и даже да отпразнувате рождения си ден, в случай че не желаете да го вършиме вкъщи или в бар.

Идеята за сходно място се ражда преди няколко години, а когато намират тъкмо това, не знаят какво ще се получи най-после, споделя Евгения, която е от основателите на. Отварянето му обаче са забавя с една година поради пандемията, с цел да се стигне до него едвам тази пролет.



Освен топли и свежи питиета, тук оферират редуцирана кухня. Всеки ден има друго обедно меню, а специалитетът на заведението е елзаски флам или елзаския прочит на пицата – доста фино тесто, само че с разнообразни артикули от горната страна за разлика от нея. Нещо уместно за чаша вино или бира. „ Имаме кухня, само че не акцентираме на кухнята “, добавя Евгения, тъй като не желае да се нареждат като ресторант. Основният им фокус е културната стратегия, наситена с друг вид събития. В същото време е място, на което можете да срещнете освен другари, само че и съидейници. Точно както Евгения и нейното семейство, които обичат да употребяват изкуство, са вложили своето ентусиазъм във всеки един подробност от основаването на Schroedinger bar.



А тъй като избират тъкмо това име? „ Защото е доста значим човек в нашия живот. Шрьодингер е квантов физик и при започване на квантовата физика се пробва да изясни тази нова идея, като измисля този умствен опит с котката. Слага я в кутията и в нея има бутон. Ако котката допре този бутон, ще се задейства отровата, само че в случай че не го допре, ще остане жива. След един час въпросът е дали тя е жива, или мъртва. И отговорът в класическата физика е – тя или жива, или мъртва. Но в квантовата физика е – тя е и жива, и мъртва по едно и също време досега, в който не си видял положението й. Това, че самоизключващите се положения могат да съществуват по едно и също време всеки го разпознава в живота си и това ни харесва. Да, това ни даде някаква инспирация – може да си изцяло трагичен, само че това не изключва в това време и да си благополучен. “ В началото се двоумят сред три имена, тъй като осъзнават, че евентуално малко хора знаят за Шрьодингер, по тази причина се допитват до другари и познати. Но точно той печели и мястото остава точно в това название.



В околните дни тук ще има семинар за изобретателно и музикално продуцентство, курс за модерно изкуство, а в края на юни е планувана кино прожекция и полемика за абстрактността в архитектурата. Това е единствено дребна част от програмата, която всекидневно се добавя и обогатява, както и единствено част от аргументите, които могат да ви доведат тук. А аз нямам самообладание още тази седмица да сграбчи преносимия компютър си и да пренеса офиса си точно в това малко дворче, което е в сърцето на града и в това време пулсира в един по-забавен темп с топли слънчеви лъчи като бонус.



 
5 от най-любимите ни instagrammable места на „ Шишман “

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР