На церемония в Москва четирите окупирани украински области в Донбас

...
На церемония в Москва четирите окупирани украински области в Донбас
Коментари Харесай

Русия приема Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, Путин подписа международни договори

На гала в Москва четирите окупирани украински области в Донбас и Приазовието -  Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, в които беше извършено в гласоподаване за присъединение към Русия, публично се афишират за част от федерацията. Руският президент подписа контракти със сепаратистите в Източна и Южна Украйна за анексирането на тези територии от Русия. В тирада, траяла повече от половин час и отдадена основно на нападки против Запада, Владимир Путин изложи изискванията си за мир в Украйна.

На тържествената гала, извършена в Георгиевската зала на огромния замък в Кремъл, бяха поканени всички депутати от Държавната дума на Русия, министър председателят и членовете на кабинета, както и ръководителите на службите.

Русият президент Владимир Путин нощес подписа указите, с които признава независимостта на Херсонска и  Запорожка област. Припомняме, че Москва призна Донецк и Луганск (като Донецка национална република/ДНР и Луганска национална република/ЛНР) за суверенни и самостоятелни страни още на 21 февруари тази година.

На церемонията в Кремъл през днешния ден Владимир Путин подписа интернационалните контракти с водачите на републиките в Донбас (ДНР и ЛНР) и представителите на съветските окупационни администрации в областите Херсон и Запорожие. След това договорите ще бъдат импортирани в конституционния съд и  при позитивно мнение следва гласоподаване за утвърждение от двете камари на съветския парламент - от Държавната дума и Съвета на Федерацията, планувани надлежно за трети и четвърти октомври. Владимир Путин през днешния ден изрази убеждението си, че двете камари на Народното събрание ще поддържат присъединението на новите територии.

Обръщайки се към управляващите в Киев и западните страни Владимир Путин акцентира, че жителите на Донецк, Луганск, Херсон и Запоржие стават съветски жители вечно. В същото време той изрази подготвеност за обновяване на мирните договаряния.

В речта си през днешния ден на церемонията в Кремъл Путин съобщи, че Киев би трябвало " да зачете волята на жителите " и неотложно да приключи военните дейности. " Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават съветски жители вечно ", съобщи още съветският президент. 

Той сподели също, че съветската анексия на украинските области не предстои на договаряне и е, по думите му, безсрочна.

И още: " Призоваваме Киевския режим неотложно да приключи огъня, всички бойни дейности, войната, която стартира още през 2014-а и да се върне на масата за договаряния. Готови сме за това. Казахме го нееднократно. Но няма да обсъждаме избора на народите на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Той е изработен и Русия няма да го съобщи ". 

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи по-рано пред публицисти, че четирите района стават част от суверенната територия Русия и предизвести, че възможните удари по тях ще се смятат за експанзия.

Всъщност по-голямата част от днешната тирада на съветския президент беше отдадена на остри рецензии към западните страни и най-много към Съединените щати: " Целият еднополюсен международен ред в действителност е антидемократичен и неразполагаем. Той е лъжовен и изцяло двуличен. Съединените щати са единствената страна в света, която два пъти е употребила нуклеарно оръжие, унищожавайки японските градове Хирошима и Нагасаки. Между другото, сътвориха казус ", сподели той.

В изказването си Путин дефинира разпадането на Съветския съюз като " покруса " и " национална злополука ", само че увери, че не има намерение да го възвръща: " Няма го Съветският съюз. Миналото не може да се върне. А и на модерна Русия това не ѝ е нужно. Не се стремим към това ". 

Реакциите

Като " рискова ескалация " дефинира дейности на Москва генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Според него референдумите в четирите украински области не могат да се дефинират като израз на свободната воля на жителите

Съединени американски щати в никакъв случай няма да признаят претенциите на Русия към суверенната територия на Украйна, съобщи президентът Джо Байдън.

Европейски Съюз изрично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, се споделя в изказване на държавните и държавни ръководите на Общността. " Русия слага световната сигурност под опасност. Призоваваме всички страни и интернационалните организации да отхвърлят тази противозаконна анексия “, декларират европейските водачи.

Плановете на Киев за освобождение на окупираните от Русия територии бяха тематика на свиканото от президента Володимир Зеленски съвещание на Съвета за национална сигурност на Украйна, а по-късно беше оповестено, че Украйна има намерение публично да изиска " ускорено участие в НАТО ":

По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР