На третия ден от предизборната си обиколка двамата лидери на

...
На третия ден от предизборната си обиколка двамата лидери на
Коментари Харесай

"Продължаваме промяната": Концесията на "Ликойл Нефтохим" е като на три магазина в мол

На третия ден от предизборната си обиколка двамата водачи на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев направиха живо включване от нефтеното пристанище " Росенец ". Оттам използваха опцията, с цел да нападат ГЕРБ, че през 2011 година пристанището е обещано на концесия за 35 години за по 1.5 млн. лева годишно. " Това е единственото пристанище, където нефт може да бъде разтоварен в страната. Монополна точка за вход на нефт в страната е дадена на " Лукойл Нефтохим " за парите, за които се наема три огромни магазина в мола ", сподели Асен Василев. Сравнението беше повторено и от някогашния министър председател Кирил Петков.

Василев разяснява още, че до момента в който е бил длъжностен министър на финансите (от май до септември 2021 година - бел. авт.) открил, че на пристанището има единствено един митничар. " Общо седем митничари, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен надзор ", сподели Василев. По думите му промени са направени и надзор към този момент има и в резултат на това.

" Когато няма други причини, се връщат към тематики от 2011 година Изведнъж откриват тематика през 2023 година Като няма защо да се заловен някои политици, акустират на " Росенец " и стартират да се въргалят по тези тематики ", отговори някогашният министър на превоза от ГЕРБ Росен Желязков.

Василев означи, че на пристанището се разтоварва съветски нефт, за което, защото " Лукойл Нефтохим " е в неспособност да работи с друга суровина. По думите му поради това цената на петрола в България е по-ниска и показа данни за цените на бензин А95 от предходната седмица: " Държавите, които употребяват съветски нефт, са България (3.06 лева.), Унгария (3.21 лева.), Чехия (3.18 лева.) и частично Румъния (3.17 лева.). В прилежаща Гърция, която не употребява съветски нефт, цените са 3.97 лева

" Това, което чуваме от ГЕРБ за цената на петрола и бензина, са цялостни спекулации ", счита Асен Василев, имайки по всяка възможност поради.

Идеята на ГЕРБ да се понижи цената на петрола, като Държавната компания " Български енергиен холдинг " (БЕХ) купува съветския нефт, който да се преработва в " Лукойл Нефтохим " против 20-30 стотинки, и по-късно да продава на бензиностанциите за 2.5 лева./л., Петков дефинира като " цялостно безумство ". " Къде ще отидат танкерите, откакто ГЕРБ са дали този монопол на входната точка, къде ще го преработват и ще вършат ли държавни бензиностанции да го продават ", изиска Петков от публицистите да попитат ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов.

От изявлението на Петков се разбра, че в случай че ГЕРБ има подозрения за сформирането на цената на горивата, може да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй като " Комисия за защита на конкуренцията е на ГЕРБ - за какво техните хора не вършат нещо за цената ".

" Следващата стъпка е да се подмени Комисия за защита на конкуренцията, да влезе същинска конкуренция, да се разбие монополът върху складовете и входните точки на нефт в страната. Докато това не стане няма по какъв начин да имаме конкурентен пазар ", сподели Асен Василев. Въпреки че в Народното събрание опитите за промяна на състава на антимонополната комисия, не съумяха да бъдат приключени до и бяха.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР