На традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС)

...
На традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС)
Коментари Харесай

Европейският съвет трябва да поддържа европейската мечта жива за всички страни, стремящи се към членство в ЕС: Станишев

На обичайна подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел, водена от водача на ПЕС Сергей Станишев, министър председатели, комисари и партийни водачи от лявото политическо семейство обявиха поддръжка за предоставяне на статут на страна-кандидат за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова.

 

Премиерите показаха убеденост, че това ще даде вяра за европейското бъдеще на тези страни и техните нации в един изменен геополитически подтекст, като в същото време ще послужи за поощряване на държавните управления да продължат промените, нужни за процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Лидерите от ПЕС приканиха и за бързо решение на отворените въпроси във връзка с Северна Македония и Албания, с цел да могат договарянията за присъединение към Европейски Съюз с двете страни да стартират без по-нататъшно закъснение.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев съобщи:

" Днес европейските водачи би трябвало да насочат обръщение на вяра. Страните, които работят за участие в Европейски Съюз, заслужават явен сигнал, че Съюзът също е зает с тях и ще ги поддържа в техния блян за европейско бъдеще. ПЕС поддържа статута на претенденти за участие на Украйна, Молдова и Грузия. "

" Пътят към присъединението е дълъг и комплициран. Различните страни се намират на разнообразни стадии и е значимо всяка от тях да има съображение за вяра през днешния ден, в това число Северна Македония и Албания. Трябва да подсигуряваме, че този развой ще остане благонадежден, ще продължи деликатно въз основа на постигнатия прогрес и ще работим дружно за превъзмогване на провокациите. ”

Премиерите, европейските комисари и водачите на ПЕС още веднъж показаха цялостната си взаимност с Украйна и осъдиха съветската инвазия в страната. ПЕС упорства Русия неотложно да изтегли войските си и да съблюдава интернационално приетите граници. Атаките против цивилни жители би трябвало да спрат, а отговорните за военни закононарушения би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Европа би трябвало да продължи да оказва поддръжка на Украйна, в това число филантропична помощ и да работи за преустановяване на войната. Европейски Съюз би трябвало също по този начин да продължи последователното понижаване на потреблението на съветски изкопаеми горива и да форсира използването на Зелената договорка.

Партиите-членки на ПЕС управляват седем държавни управления на Европейски Съюз – Германия, Испания, Швеция, Португалия, Дания, Финландия и Малта, които съставляват над 36% от популацията на Европейски Съюз, и са част от ръководещата коалиция в други шест държави-членки – Италия, Румъния, Белгия, България, Словения и Люксембург. Девет европейски комисари са част от фамилията на ПЕС.

Тази година ПЕС отбелязва 30-годишнина от своето учредяване през 1992 година Тя ще бъде маркирана на идния конгрес на ПЕС, който ще организира в Берлин на 14-ти и 15-ти октомври, а хазаин ще бъде ръководещата в Германия ГСДП.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР