„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за

...
„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Членството в ЕС ни дава ранен достъп до ваксините

„ На този стадий рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава невисок “.

Това съобщи ръководителят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков пред bTV, представен от Епицентър. бг.

По думите му преимуществото, че сме в Европейския съюз е голямо, тъй като имаме ранен достъп до имунизациите. „ Недостатък е, че Европейски Съюз е един голям конгломерат от страни и няма по какъв начин скоростта на имунизиране да е такава като в Израел, да вземем за пример – към днешна дата там са имунизирани 15% от популацията “, разяснява Момеков.

Той е безапелационен, че даже след старта на всеобщата имунизация ще би трябвало да живеем с маски и съблюдаване на отдалеченост за по-дълъг интервал от време.

По мотив концепцията във Англия да забави слагането на втората доза от имунизацията на Pfizer и Biontech, с цел да се обхване по-голям дял от популацията, Момеков разяснява, че това не е добра концепция. Той е безапелационен, че откакто имунизацията е тествана с две дози, значи би трябвало да се слагат и двете, както е написано от страна на компанията производител.

„ Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да сложи няколко милиарда ваксини за къс интервал от време, това е злокобно логистично мероприятие “, сподели проф. Момеков.

Той добавя, че на този стадий се смята, че новият вариант на ковид ще се повлияе от имунизациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР