„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по

...
„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по
Коментари Харесай

Обещание: Без пълен локдаун на този етап

„ На този стадий цялостен локдаун не се планува. Подхождаме по най-рационалния метод като търсим салдото сред подсигуряването на здравната и обществената система от една страна, от друга – стопанската система да работи. Това е много комплициран баланс и ние се стремим да реализираме тази рационална политика”, съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов в ефира на „ Здравей, България”.

Той напомни, че и по време на изключителното състояние в страната, цялостно затваряне не е имало и някои браншове са траяли да работят. Министърът акцентира, че страната ни е отворена стопанска система и зависи от протичащото се в другите страни.

„ Вижда се, че единствено от противоепидемичните ограничения във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от Брутният вътрешен продукт. Респективно това се придвижва и в приходната част на Бюджета. За благополучие, се справихме доста добре и България, и сега по прогнози на Европейската комисия, е една от страните, които се показват най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от позиция на Брутният вътрешен продукт, и от позиция на финансова непоклатимост сме измежду водачите на Европейския съюз”, изясни министър Борисов.

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, съгласно който страната ни ще приключи годината с недостиг, който е три пъти по-добър от междинния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от междинния за Европейски Съюз.

„ На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-хубавите буфери и можем да поемем такива „ разтърсвания. До момента министерството на стопанската система, дружно с това на труда и обществената политика, сме вложили близо 1 милиарда лв. в българската стопанска система. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР”, добави Борисов.

Той насочи зов за взаимност и съблюдаване на ограниченията, тъй като в случай че те не се съблюдават, изгодата от тях ще е нулева. Министърът изясни, че по настоящите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лева Ще бъдат отворени и две нови процедури, които ще бъдат отворени през новата година. Борисов съобщи, че през месеца ще се разгласи грантова скица за ликвидност за фирмите с оборот над 500 хиляди лв..

„ Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат ориентирани ограничения към предприятията, които да трансформират своите предприятия към онлайн среда. След което продължаваме работа по самодейност на Европейски Съюз на стойност 391 млн. лева, които ще бъдат за възобновяване, напредък, цифровизация и иновация на предприятията”, сподели още министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР