На този етап няма решение кой от „Демократична България ще

...
На този етап няма решение кой от „Демократична България ще
Коментари Харесай

Борислав Сандов : „Марица-изток" ще продължи да функционира още дълго време

На този стадий няма решение кой от „ Демократична България " ще взе участие в пътуването до Киев. Идеята е по един човек от всички съдружни сътрудници да отиде в границите на тази седмица. Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите на Сандов, в случай че не помогнем с военна техника на Украйна, това би означавало самоизолация на България и отделяне от развиването на Европейския съюз, както и подриване на позицията ни по отношение на Северна Македония.

„ Решението би трябвало да бъде взето от Народното събрание. Ако българското държавно управление покаже, че е безучастно и несолидарно с българите, които се намират там, това значи, че евентуално това държавно управление не би трябвало да съществува в този му тип, макар че в този миг изборите са може би едно от най-лошите неща ", безапелационен е вицепремиерът.

Трябва да помогнем на Украйна да се отбрани от експанзията. „ Тук не става въпрос за това да влизаме в нечия непозната война, а да помогнем на наш доста непосредствен народ да се отбрани от непозната експанзия. Това значи и сигурността на България, тъй като ние не знаем дали този агресор няма да пристъпи в посока други страни, които са били част от неговата имперска концепция ", акцентира вицепремиерът.

Той разяснява затварянето на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток " 3 в Димитровград на 22 април поради замърсяване на въздуха. „ Нарушенията на предприятието са систематични. Той е беше затворен в продължение на няколко години, тъй като не може да покрие условията. Само през миналата година има 30 установени нарушавания на нормите за серен диоксид във въздуха, а за тази година към този момент осем пъти са превишаванията ", изясни министърът на околната среда. Димитровград е обгазяван непрекъснато, а доста от жителите му имат здравословни проблеми, свързани с нездравословните излъчвания от предприятието, акцентира Борислав Сандов.

Той съобщи, че се е съветвал с Министерство на енергетиката и това затваряне няма да повлияе върху енергийната система на България. То ще продължи, до момента в който излъчванията не влязат в правила, безапелационен бе Борислав Сандов.

Министърът на околната среда и водите не скри, че у нас има и други такива предприятия, само че те са следени и не е изключено и тяхното прекъсване. „ Неслучайно България е в няколко наказателни процедури, една от които е за серния диоксид. По линия на Плана за възобновяване и по линия на Зелената договорка по този начин или другояче в идващите години би трябвало да модернизираме тези предприятия. Онези, които не желаят да се модернизират и да понижат фрапантно излъчванията си от серен диоксид, въглероден диоксид и другите излъчвания, би трябвало да бъдат изключвани. През цялото това време би трябвало да вършим промяна и да прекосяваме към ВЕИ. Това е доста значимо и за енергийната самостоятелност на страната ", разяснява той.

Въпреки това „ Марица-изток " ще продължи да действа още дълго време, съобщи министърът на околната среда. „ Държавният Топлоелектрическа централа сега работи на цялостни обороти, само че във времето, в което ние нямаме тези потребности, той ще стартира да лимитира оборотите си и да изключва някои от котлите си. Когато имаме нужда от тази сила, ще работи на по-високи обороти ", изясни той.

България сега заплаща квотите за въглеродните излъчвания на двата частни ТЕЦ-а по силата на дълготрайните им контракти и това ще продължи до 2024 и 2026 година „ Те занапред търсят други възможности да преминат на различен вид гориво, с цел да продължат да действат. Ние сме длъжни да реализираме 40% понижение на излъчванията от въглищната енергетика в границите на идващите три години и половина, до 2030 година да понижим доста излъчванията, а до 2038 година да приключим дефинитивно с потреблението на въглищата в енергетиката ", изясни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР