На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на

...
На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на
Коментари Харесай

Проф. Генка Петрова: Засега у нас можем само да опаковаме ваксини

" На този стадий е допустимо само така наречен третично произвеждане на ваксини. Единият метод е да идват подготвени ваксини - в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва подготвен разтвор, който да се цялостни и опакова. И двата типа произвеждане изискват доста високи стандарти на хигиена и по-добра индустриална процедура ".

Това сподели пред БНР проф. Генка Петрова, началник на Катедра по организация и стопанска система на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на декларираната от премиера подготвеност страната ни да създава ваксини в новопостроен цех в Разград.

По думите на проф. Петрова при съществуване на построени мощности и обезпечени условия за произвеждане - 16 месеца са реален период, в случай че имунизацията има позволение за приложимост и в случай че само я опаковаме. Тя посочи, че и това изисква позволение за произвеждане. Припомни, че Европейска комисия е имала проекти да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки, да се опаковат и да се слагат листовки на съответните езици:

" Дори тези хъбове изискват позволение за третично произвеждане на стерилни биотехнологични лекарствени артикули ".

Проф. Петрова разяснява в предаването " 12+3 " и случаите, довели преди дни до краткотрайно преустановяване на имунизирането с " АстраЗенека " в редица европейски страни:

" На фона на милиони дози, употребявани в Европа, известия за 5-6 случая са с доста ниска периодичност. Когато се появят известия за тежки случаи, законодателството разрешава няколко разновидността за промени във към този момент издаденото позволение за приложимост. Единият вид е се трансформират напътствията в късата характерност на продукта. Другият - да се спре продуктът или да се ограничи неговата приложимост. Третият вид е да се създадат специфични предизвестия за избрани групи. В случая Европейска комисия е взела решение да се добави късата характерност на продукта, че има риск от тромбози при дами на възраст сред 19 и 55 години ".

Според нея по случая с имунизацията на " АстраЗенека " има още доста информация да се събира. Тя акцентира, че здравните управляващи би трябвало да се преценяват с европейската рекомендация и да оферират имунизацията на жителите.

" Трябва да се ускори позитивното известие от здравните управляващи към неимунизираните лица ", сподели тя и уточни, че изгодите от имунизациите са доста огромни.

Темпото на имунизирането в България е доста постепенно и заплахата за здравето на хората е към момента прекомерно висока, заключи проф. Петрова и изрично подчертава, че единствено имунизирането може да помогне за преодоляване на епидемията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР