На този етап България не е искала засилване на военното

...
На този етап България не е искала засилване на военното
Коментари Харесай

Министър Генчовска: България не е искала засега засилване военното присъствие на НАТО на територия си

На този стадий България не е желала усилване на военното наличие на НАТО на своя територия, заяви външният министър Теодора Генчовска след среща със своите сътрудници от пакта. Няколко страни от източния фланг имат такова предпочитание, само че страната ни не е измежду тях.

Тя разясни, че каквито и дейности да се подхващат по тематиката, ще бъдат обсъждани и след решение на Министерски съвет. А и занапред командването на НАТО ще показва ограничения. Преди няколко дни стана ясно, че страните, поискали спомагателни сили, са Естония, Латвия, Литва и Полша. А през вчерашния ден у нас дойде командирът на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер. Той се срещна с началника на защитата адм. Емил Ефтимов. Двамата разискаха усилването на отбранителния капацитет на НАТО. Но явно към този момент България е точно във фаза " разискване ".

Генчовска съобщи още, че външните западни министри са отправили обръщение за проевропейска и атлантическа интеграция освен на Украйна, само че и на Грузия и Молдова. Тя подсигурява, че Алианса няма да се намесва директно във войната, само че цели тя да не се разраства оттатък Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР