На този ден църквата чества възкръсването на Лазар.На Лазаровден девойките

...
На този ден църквата чества възкръсването на Лазар.На Лазаровден девойките
Коментари Харесай

Празник е! Каквото изречете ще има магическа сила

На този ден църквата празнува възкръсването на Лазар.

На Лазаровден девойките извършват моминският бит лазаруване. Те са девойки в предбрачна възраст (познато е и детското лазаруване – на момиченца сред 6 – и 11-годишна възраст, които подражават на огромните лазарки), наричани лазарки или лазарици. Пеят се лазарските песни и се играят ритуални хора и ръченици.

Лазарките обикалят къщите, само че в случай че инцидентно пропуснат някоя къща, съгласно националната религия нейните стопани ще ги сполети злощастие. Според вярванията, стопанката на къщата би трябвало да подари всяка лазарка със сурово яйце, което е знак на безсмъртието. С него също са се разваляли вълшебства и са се правели гадания за бъдещето.

Според националните традиции единствено лазарувало момиче може да се момее и да се омъжи. Затова е било наложително всяко момиче да лазарува.

На Лазаровден дамите омесват погача с мед и я раздават за благодат. В доста селища на този ден се прави най-голямата Задушница – Лазарската.

Празникът носи пролетно въодушевление на всички. Вярвало се, че думите, изречени на този ден, имат магическа мощ и като се изключи че оказват помощ на девойките да станат дами, помогат и на пролетта да размени зимата.

Съществува национално вярване, че госпожица, която е лазарувала не може да бъде похитена от дракон.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клончета, които се слагат да на идващия ден – Връбница (Цветница) красят вратите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР