На този ден Християнската църква почита паметта на Св. преподобни

...
На този ден Християнската църква почита паметта на Св. преподобни
Коментари Харесай

Мъжки имена празнуват имен ден днес

На този ден Християнската черква уважава паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в античен Рим по време на ръководството на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят доста рано, макар неговото желание да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил Св. Павел, който му споделил: " Този, който обича татко и майка повече от мен, не е заслужен за мен ".

Пред самия олтар Алексий погледнал кръста с скрупули, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки. Прекарал 18 години в манастир в Сирия. Там станал доста почитан свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение постоянно било тематика на доста полемики освен сред монасите, само че и в обществото, на което служел. Почти целия си умишлен живот светецът, в името на своето заричане към Бога, прекарал в безмълвие и укривал своята идентичност. Наказанията и лишенията, на които самичък се подложил поради съмнението си, били прекомерно жестоки и забулени в безмълвие.

Званието " Божи човек " той получил след гибелта си, заради своето мъжество и цялостно отдаване в работа на Бога. Имен ден честват: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР