На тези избори Републиканци за България ще подкрепят по места

...
На тези избори Републиканци за България ще подкрепят по места
Коментари Харесай

Цветанов: Републиканци за България няма да участва пряко във вота, ще подкрепим кандидатите на ДБ и ПП

На тези избори " Републиканци за България " ще поддържат по места претендентите на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", само че партията няма да взе участие директно във вота. Това съобщи водачът на политическата групировка Цветан Цветанов, пред Radian.bg, който беше на посещаване в Шумен, а преди този момент се срещна с членове и симпатизанти в Търговище.

" Ние и на предходните избори подкрепихме " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", тъй като сме сериозна опция на ГЕРБ. И макар че аз съм създавал ГЕРБ, в този момент търсим друга опция поради измяната към стойностните и качествени членове на ГЕРБ. Това изменничество се мери и с намаляващата поддръжка за ГЕРБ - през 2009 година партията имаше 1,6 милиона гласоподаватели, на всеки идващ избор те намаляваха - до 1,100 милиона, по-късно до 800 000, последно до 600 000 души ", разяснява Цветанов.

Той обаче е по-скоро черноглед за резултатите от идните избори, въпреки че се надява обединяването сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да успее да излъчи постоянна парламентарна група и държавно управление. " Въпреки разочарованието от ГЕРБ, за огромно страдание, не се усеща силата, която трябваше да се генерира от обединяването на Политическа партия и Демократична България. Изпусна се зарядът ", счита Цветанов.

Лидерът на републиканците счита идните парламентарни избори за генерална подготовка за локалния избор. " Затова ние още веднъж ще подкрепим претенденти на Демократична България и Политическа партия с нашите структури по места, там, където имаме добра връзка. Защото, с цел да се противодейства на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, би трябвало да има тъкмо такава консолидация на останалите партии, нещо като ОДС от хубавите демократични процеси през 1996-97 година. Но в този момент, за жалост, не се реализира това необятно отваряне в политическото пространство, което имаше ОДС. Имаше доста благоприятни условия да се събере периферията, които не бяха употребявани и мисля, че поддръжката в огромните градове София, Пловдив и Варна няма да е задоволителна за една безапелационна победа, която да очертае същинска опция за промени ", съобщи Цветан Цветанов.

Той се надява, че обединението Политическа партия - Демократична България ще завоюва над 90 места в идващия парламент, с цел да успее да се опълчи на така наречен хартиена коалиция. Но в случай че депутатите на ПП-ДБ са под 80, това значи, че " хартиената коалиция " ще си направи извънредно значимите избори за Висш правосъден съвет, за правосъден контрольор и така нататък по метод, по който те сметнат за добре, разяснява Цветанов. " За тези гласувания би трябвало квалифицирано болшинство, т.е. в случай че имаш под 80 депутати, не можеш да влияеш на решенията на болшинството, в тази ситуация на хартиената коалиция. За страдание, това ще бъде с тежки последици за опцията да се възползваме от добавените средства, които можем да получим от Европа ", сподели той.

" Тези избори, за огромно страдание, няма да дадат отговори на всички въпроси, които вълнуват хората. Толкова честото явяване на парламентарни избори в границите на две години значи, че няма да има смяна в политическата настройка и цялата тази социална сила за следващ път ще бъде пропиляна. България ще продължи да губи европейски средства, само че най-важното е, че отсъствието на промени и законодателни промени, които са обвързани с приемането на европейски средства, ни трансформират в една страна в дълбоката външна страна на Европейски Съюз. Неслучайно когато се обсъждаше тематиката за Шенген, се заприказва за първи път за отделянето на Румъния от България, а аз си припомням времето от 2012 година, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, и се говореше за отделянето на България от Румъния ", съобщи водачът на Републиканци за България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР