На територията на две виенски гробища се създават споделени зеленчукови

...
На територията на две виенски гробища се създават споделени зеленчукови
Коментари Харесай

Градско земеделие във виенски гробищни паркове

На територията на две виенски гробища се основават споделени зеленчукови градини, където наемателите на имоти ще бъдат съветвани от експерти по развъждане на биологични зеленчуци. Целта на плана е да се усвоят скъпи зелени площи и да се способства за биоразнообразието.
Гробищата в австрийската столица са освен последният дом на починалите. Парковият пейзаж с впечатляваща флора е място за отмора и размисъл, а от тази година виенчани ще могат да се занимават там и с градинарство. Виена предлага опция за градско градинарство на територията на Виенските централни гробища и в гробищата в регион Майдлинг в зоната, където няма гробове. 

Снимка: © Schaub-Walzer / PID
Парцелите са с повърхност от 24 кв.метра, като наемателите могат да стартират обработването им при започване на май. В началото на сезона им се дават осем разнообразни типа био разсад, а по-късно те ще получат още четири типа зеленчукови разсада. В помощ на занимание градинарите е новаторската виенска компания Ackerhelden (Герои в полето), която има богат опит в ръководството на споделени градини. Освен с потребни препоръки и принадлежности, експерти от компанията ще оказват помощ и по време на обработка на парцелите, а при нужда агроекспертите ще заловен и сами лопатата или мотиката. 
Наемът за парцелите е 139 евро на година, което включва, наред с други неща, подготовка на почвата, разсад, принадлежности и съвещания. Така даже начинаещи градинари могат да стартират да отглеждат органични зеленчуци.
През последните години в доста европейски страни градското земеделие става все по-популярно. То се обрисува като обещаващо средство за преодоляването на климатичните промени. За първи път концепцията за градско градинарство във Виена поражда през Втората международна война, когато е имало продоволствена рецесия и апетит.

Снимка: © Schaub-Walzer / PID
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР