На терена на Шалке 04, където Байерн спечели убедително с

...
На терена на Шалке 04, където Байерн спечели убедително с
Коментари Харесай

Вечерта на един голям творец

На терена на Шалке 04, където Байерн завоюва безапелационно с 3:0, Хамес Родригес сподели за какво Карло Анчелоти го искаше безусловно в баварския исполин. Колумбиецът остави една тежка раница в коридорите на „ Фелтинс Арена ”, само че получи незабавно друга.

Напълно нехаен той се разхождаше по коридорите и в съблекалнята. Нямаше раница със себе си, откакто си бе взел душ, а единствено облечен в червен спортен екип се появи в зоната за изявленията. Новото попълнение на Байерн се усещаше добре, освободен от всякакво напрежение.

 През лятото колумбиецът мина от Реал (Мадрид) в отбора от Мюнхен, в началото за две години чартърен. Той бе „ гранатата ”, която президентът на клуба Ули Хьонес бе оповестил. Един състезател, който играе на високо равнище, дойде в един клуб от международна класа. И все пак имаше доста скептични отзиви. Байерн притегли единствено една запаса на „ кралете ” и то един състезател, който не пасва на условията на баварците, защото е класическа „ десетка ”. Поне по този начин твърдяха критиците на Байерн. Голямо име Хамес към този момент имаше, както и огромен маркетинг капацитет. Че може обаче да се впише в ядрото на колоса от Мюнхен и в действителност да оказва помощ, имаше огромно подозрение.

„ Аз съм освободен, че през днешния ден вкарах първия си гол за Байерн и направих добър мач ”, сподели Хамес Родригес във вторник вечер с спокоен звук. 26-годишният футболист познава бизнеса. Знае какъв брой краткотрайни са нещата във футбола и медиите.

През 2014 година Хамес Родригес изигра великолепно международно състезание и изведе Колумбия до 1/4-финалите, вкарвайки 6 гола в 5 мача, с цел да стане най-хубав изпълнител на шампионата. Мъже и дами крещяха от наслада там, където се появяваше. Изведнъж беше мегазвезда с най-горещите акции в международния футбол. Последва 80-милионния трансфер от Монако в Реал (Мадрид). Хамес получи на „ Бернабеу ” влиятелния №10, изигра мощен първи сезон под управлението на Карло Анчелоти. След това загуби титулярното си място и във финалите на Шампионската лига през 2016 и 2016 година бе на пейката и респективно фен на трибуните. Това беше едно бързо израстване през Порто и Монако до наподобява най-хубавия клуб в света все още, а малко хора са го реализирали във футбола.

 Трансферът в Байерн беше и бягство от Мадрид. Хамес искаше още веднъж да играе, още веднъж да бъде значим състезател. А край река Изар той се събра още веднъж с оня треньор на страничната линия, под чието управление до момента бе изиграл най-хубавия сезон в своята кариера и дефинитивно се бе потвърдил на топ равнище. Срещу Шалке 04 пък феновете за първи път видяха за какво Анчелоти искаше безусловно да има офанзивния състезател.

„ Привличането на Хамес Родригес беше огромно предпочитание на нашия треньор ”, разгласи изпълнителният шеф Карл-Хайнц Румениге, когато договорите бяха подписани. „ Доверяваме се на Карло Анчелоти, който го познава доста по-добре от нас. Той го искаше и го получи ”, добави тогава Ули Хьонес. Така босовете на Байерн сложиха тежка раница на гърба на Хамес и сложиха Анчелоти напрегнат. Всичко под мотото: Хамес би трябвало в този момент да се потвърди, а в случай че не го направи, Карло е виновен.

Още по-щастлив е Анчелоти, откакто видя по какъв начин Хамес се показва в едвам третата си поява като футболист на Байерн. На терена на Шалке 04 новият бе основната фигура. Той завоюва дузпата за игра с ръка, осъществена от Роберт Левандовски (25), вкара самичък втория гол в 29-ата минута и асистира на Артуро Видал в 75-ата минута с великолепен пас. При своя гол Хамес бе единствено реализатор, само че от първостепенно значение бяха качествата му на създател, които най-големите му критици би трябвало да признаят.

Хамес загуби няколко нетолкова значими топки, две или три обстановки на неконцентрация имаше. Той обаче направи на първо място доста неща вярно, убеди в нападателен проект с положителни придвижвания и прелестни пасове. Така Родригес осигури три голови положения - за Себастиан Руди в осмата минута и Томас Мюлер в 10-ата и 51-ата минута, а малко не му доближи да вкара и втори гол две минути преди края на мача. Позитивното в играта му е, че след всяка изгубена топка се връща в защита, а след всеки пас още веднъж се предлага да получи коженото кълбо. „ Хамес е доста добре отракан, екипен състезател с положителни комбинации, физически обаче към момента не е подготвен на 100% ”, акцентира Анчелоти.

 „ Той игра в действителност добре. С него имаме нови варианти в построяването на играта и в офанзива. Целият тим може да се радва, че играе при нас ”, похвали и Левандовски своя съотборник.

Анчелоти прати на терена трима офанзивни играчи - Хамес, Томас Мюлер и Кингсли Коман. Докато Хамес и Коман бяха извънредно преносими по крилата, Мюлер бе в центъра. „ Става въпрос за това играчите да бъдат позиционирани там, където могат да допринесат най-вече за тима. А Хамес играе на драго сърце и вдясно. Той не е класическо крило, само че има добър взор. Когато влиза във вътрешността в терена, мога да продължава топката със мощния си ляв крайник към крилата или да центрира доста добре. Хармонията бе доста добра. Родригес направи добър мач и напред постоянно поставяше акценти, намирайки положителни решения ”, показа Мюлер, който също възхвали Хамес.

Въобще баварците играха доста по-добре, както и против Майнц 05, в сравнение с в срещите преди този момент. Защитата на Шалке 04 бе сложена напрегнат рано и принуждавана да бърка. „ Аз съм тотално удовлетворен. Ние направихме един доста добър мач, държахме добре топката като тим, комбинирахме добре и създадохме доста голови благоприятни условия ”, сподели пък друго от новите попълнения Себастиан Руди.

Всичко се дължи и на класата, насладата от играта и креативните качества на Хамес Родригес, който направи разликата.
„ Той направи огромна крачка напред, само че мисля, че има още доста какво да покаже. Вярвам, че в идващите седмици ще забележим още доста от него ”, добави Руди, който още в коридорите на „ Фелтинс Арена ” закачи идната тежка раница на гърба на своя съотборник.
Никлас КЬОНИГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР