На темата за основната финансова грамотност е посветен европейският проект

...
На темата за основната финансова грамотност е посветен европейският проект
Коментари Харесай

Приключва проект, посветен на темата за финансовата грамотност

На тематиката за главната финансова просветеност е отдаден европейският план „ Да поговорим за пари – образователна стратегия и предизвикателство за образование и използване на финансова просветеност “ с координатор: Сдружение „ Правото в Европа “, Йена, Германия и сътрудници от Германия, България, Австрия, Белгия и Испания. От България сътрудниците са Учебна работилница Европа, Плевен и Международен банков институт, София.

Проектът завършва в края на месец януари, а задачите му са да образова потребителите в умело и самоопределено боравене с пари, да се приспособяват разнообразни подходи засправяне снаболеливъпроси като резистентност илидигитални финансовиизмами, както и да се предизвикват и подтикватмладите хора да бъдатгъвкави във връзка с боравенето с персоналните си финансови средства.

Почти няма аспект в всекидневието на хората, който да не се дефинира от значимостта на печеленето на пари, възнагражденията и потреблението. Парите са огледало на наслади, страхове, генезис и очаквания.

30 % от европейците сега нямат спестявания. Институциите за консултиране на задължения са по-популярни от всеки път и се оплакват от огромна липса на знания при боравенето с пари. Продължаващите рецесии в Европа, в това число и войната в Украйна, ускоряват казуса.

1. Метапроучване от всички участващи страни, което обгръща обзор на съществуващите благоприятни условия за образоване и дефицитите в региона на главната финансова просветеност.

Изводи за България: Има многочислени стратегии и начинания, които имат за цел да подобрят финансовата просветеност на популацията, само че те не са координирани на национално равнище, а в партньорства сред разнообразни организации. Към днешна дата не са провеждани постоянни изследвания на финансовата просветеност по една и съща методология.

Има огромна разлика във връзка с финансовата просветеност сред другите обществени и възрастови групи.

Има разнообразни дефицити и проблеми в просветителния бранш в България. Това се дължи, наред с други неща, на неналичието на национална политика за ограмотяване във връзка с финансовата подготвеност. Все още липсват начинания за образование, изключително за избрани групи, а редица целеви групи остават подценявани. Необходими са обилни старания за възстановяване на уменията: националната тактика за финансова просветеност е призната от Министерския съвет едвам през февруари 2021 година

2. Институции от Германия, Австрия, България, Белгия и Испания създадоха образователна стратегия, така наречен Курикулум за съществена финансова просветеност. Учебната стратегия обгръща образователни единици за обособените области на подготвеност, с образци за насочени към деяние извършения. В нея се преглеждат следните области, обработени в елементарен за приложимост формат: приходи, финансови опасности в интернет или с мобилни телефони, заемане на пари, по какъв начин пазаря, пари и платежни интервенции, аз и моите пари, контролиране на задължения, боравене с пари – ръководство на фамилните средства, превантивна грижа и застраховки.

Цел на курикулума е да служи като управление и ориентировка за просветителните институции, когато те възнамеряват и проектират ограниченията за образование и в допълнение обучение. Учебната стратегия е ориентирана към експерти или обучители, които желаят да преподават на възрастни познания по съществена финансова просветеност. Това е безвъзмезден учебен материал, който се дава за свободно прилагане.

Завършената образователна стратегия е налична на страницата на плана на другите езици на сътрудниците: www.lets-talk-about-money.eu

3. Разработено Аналогово и цифрово предизвикателство под формата на настолен календар с 90 интерактивни задания, извършения за всеки, който желае да усъвършенства финансовите си умения. То предлага интерактивни благоприятни условия за образование за поощряване на личното сериозно отношение към парите и зрелите стопански дейности.

4. Изготвяне на импулсен документ (Писмена позиция), който е адресиран до представителите на политиката. В него се показват тези „ заспали “ ограничения, подхванати до момента от Европейска комисия и обособените държавни управления в Европа и се формулира желанието, изключително за фамилиите и възрастните хора, да получават повече финансова поддръжка при покриване на енергийните разноски. Тази писмена позиция ще бъде преведена на езиците на сътрудниците и публикувана измежду заинтригувани лица и институции.

Сдружение „ Учебна работилница Европа “ продължава разпространяването на създаденото Аналогово предизвикателство под формата на настолен календар с 90 интерактивни задания на български и британски език.

За поръчка за приемане на Календара можете да се обърнете към Сдружението на

[email protected]

А за достъп до Курикулума и цифровото предизвикателство посетете страницата на плана www.lets-talk-about-money.eu
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР