На тази дата през 1952 г. Елизабет II е обявена

...
На тази дата през 1952 г. Елизабет II е обявена
Коментари Харесай

Денят 8 февруари в световната история

На тази дата през 1952 година Елизабет II е оповестена за кралица на Англия след гибелта на татко й Джордж VI. През 2002 година стартират 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ). През 1904 година японският флот атакува корабите на съветската Тихоокеанска ескадра в Порт-Артур. През 1807 година Наполеон разрушава руско-пруските войски в Източна Прусия. През 1600 година Джордано Бруно е наказан на гибел от Инквизицията. Възгледите на Бруно съдържат диалектически положения. През 1250 година по време на Седмия кръстоносен поход (1248-1254 г.) кръстоносците са разрушени при Ал-Мансур в Египет.
На 8 февруари са родени: американският пълководец Уилям Шермън, писателят Жул Верн, химикът Дмитрий Менделеев и други. На 8 февруари умират: Мария Стюарт - шотландска кралица.

2018 година
Гамбия публично се причислява към Общността на нациите пет години след отдръпването ѝ, когато в изказване, излъчено по държавната телевизия, се споделя, че Гамбия няма да бъде част от организация, представляваща продължение на колониализма.

2018 година
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се среща с президента на Гватемала Джими Моралес. Тръмп благодари на Моралес, че е подкрепил решението на Съединени американски щати да признаят Йерусалим за столица на Израел.

2017 година
Командирът от Донецката национална реупублика Михаил Толстих, по-известен от като " Гиви ", е погубен при гърмеж на бомби в Макивка, Донецка област. Длъжностни лица на ДПВ упрекват службата за сигурност на Украйна за офанзивата.

2017 година
Шестима афганистански служащи от Червения кръст са убити от подозирани екстремисти на Ислямска страна в северната провинция Афганистан Джаузджан. Двама други служащи от Червения кръст са отвлечени.

2017 година
Неидентифицирани въоръжени мъже атакуват хотел в Босасо, Сомалия. Убити са минимум четирима охранители и двама екстремисти. Предполага се, че причинители на офанзивата са членова на Ал-Шабаб, въпреки че групата отхвърля да има някаква интервенция.

2017 година
Йемен преоценява разрешението, което даде на Съединените щати да извършат задачи по специфични интервенции против обвинени терористични групи заради цивилните смъртни случаи при нападението от 29 януари.

2017 година
Повече от 10 000 души са останали без дом, откакто пожар опустошава гъсто обитаем квартал на филипинската столица Манила.

2017 година
Турското държавно управление освобождава отработа повече от 4400 държавни чиновници в последната чистка в страната след несполучливия опит за прелом предходната година.

2017 година
Правителството на румънския министър председател Сорин Гриндяну оцелява след вота на съмнение, предизвикан от предлагането му за декриминализиране на някои корупционни закононарушения.

2013 година
Френските военни в Мали изтласкват ислямистите от последния огромен град Тесалит.

2012 година
Вицепрезидентът на Малдивите Мохамед Вахиду Хассан Маник дава клетва като президент на страната. Хиляди последователи на някогашния президент Мохамед Нашид стачкуват на основния площад на столицата. В тълпата е и самият Нашид. Полицията употребява сълзотворен газ с цел да разпръсне стачкуващите.

2012 година
Геолози от Йейлския университет развиват изцяло нова доктрина на суперконтинентите. Според обява в английското списание Nature, развой, наименуван ортоверсия, образува идващ суперконтинент на 90 градуса по отношение на географския център на своя античен предходник. Един от създателите на отчета - Рос Мичел, и неговите сътрудници доближават до новата доктрина след разбор на магнетизма в пластовете на антични скали. Те виждат, че всеки суперконтинент минава през серия от ротации наляво и надясно към постоянна ос, ситуирана на екватора, като всеки нов континент се образува на 90 градуса по отношение на предходния. Според препоръчаната доктрина най-старият суперконтинент е Ваалбара, формирал се преди 3,6 милиарда години, следван от Колумбия (или Нуна) преди 1,8 милиарда години, Родиния преди 1 милиарда години и Пангея. Следващият е наименуван Амазия, който ще се образува след 50 до 200 млн. години.

2011 година
Между Американската и Руската академия на науките е подписан контракт за необятно съдействие сред двете институции, подписан във Вашингтон под председателството на президентите на двете академии – Ралф Цимерман и Юрий Осипов. Обсъдено е съдействие в региона на енергоефективността и различните източници на сила, както и на създаването на иновационни технологии в медицината. Руските учени срещат американските си сътрудници с пет основни посоки за модернизацията на Русия, избрани от президента на Русия Дмитрий Медведев, който декларира, че страната е цялостна с решителност да развива науката и да поддържа учените, изтъквайки че научната конкуренция и присъединяване в задгранични планове са определящи за развиване на науката и нововъведенията, а развиването и модернизацията на страната е невъзможна без вложение на пари в просвета.

2002 година
Започват 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ).

1965 година
В Англия е неразрешено рекламирането на цигари по малкия екран.

1952 година
Елизабет II е оповестена за кралица на Англия след гибелта на татко й Джордж VI. Елизабет II (Елизабет-Александра-Мери) (1926 г.) е кралица на Обединеното кралство Англия от династията Уиндзор. Тя е щерка на крал Джордж VI и Елизабет Анжела-Маргарет. През Втората международна война оказва помощ в женските служби. Омъжена е за лейтенанта от английската марина Ф. Маунтбатън (1947 г.), с който имат 4 деца: Чарлз (1948 г.), Ана (1950 г.), Андрю (1960 г.), Едуард (1964 г.).

1948 година
Сталин утвърждава проекта за основаване на атомна бомба.

1931 година
Състои се тържественото разкриване на новата столица на Индия - Ню Делхи.

1924 година
В Съединени американски щати за пръв път за екзекуция е употребена газова камера.

1923 година
Алберт Айнщайн става първият почетен жител на Тел Авив. Алберт Айнщайн (1879-1955 г.) е немски физик теоретик и математик, един от основателите на актуалната физика. През 1900 година се дипломира като учител по физика в Цюрихската политехника. През 1902 година стартира работа във федералното Бюро за патенти в Берн като специалист. През 1933 година емигрира в Съединени американски щати. Създава частната (1905 г.) и общата (1907-1916 г.) Теория на относителността. Автор е на съществени писания по квантова доктрина на светлината (въвежда термина " фотон ", 1905 г.; открива Закона за фотоефекта, главния закон на фотохимията, наименуван Закон на Айнщайн; теоретично потвърждава индуцираното лъчение, 1917 г.). Развива статистическата доктрина на Брауновото придвижване, като поставя основата на теорията за флуктуацията; основава квантовата статистика на Бозе-А. От 1933 година работи върху космологията и единната доктрина на полето. Инициатор е на основаването на Йерусалимския университет (1925 г.). През 30-те години на ХХ в. се афишира против фашизма, а през 40-те години - против потреблението на нуклеарно оръжие. През 1940 година написа писмо до американския президент за заплахата от основаването на нуклеарно оръжие в Германия, с което подтиква нуклеарните проучвания в Съединени американски щати. Получава Нобелова премия през 1921 година за трудовете му по теоретична физика (конкретно за закона за фотоефекта).

1910 година
В Съединени американски щати е основана организацията на бойскаутите.

1908 година
В Москва се състои премиерата на втората симфония на Рахманинов. Сергей Рахманинов е съветски композитор, пианист и диригент. Завършва Московската консерватория. През 90-те години на ХIХ в. печели известност като пианист, диригент и композитор. В интервала 1904-1906 година е диригент на Болшой спектакъл. От декември 1917 година е бежанец (от 1918 година живее в САЩ). По-известни творби: 4 концерта и " Рапсодия по тематика на Паганини за пиано и оркестър ", прелюдии, етюди картини за пиано, 3 симфонии, поемата " Островът на мъртвите " за оркестър, кантатата " Пролет ", поемата " Камбани " за хор и оркестър, оперите " Алеко " (1892 г.), " Скъперникът рицар " и " Франческа де Римини " (1904), романси и доста други

1904 година
Японският флот атакува корабите на съветската Тихоокеанска ескадра в Порт-Артур. Преди това на 6 февруари Япония прекъсва дипломатически си връзки с Русия. Започва Руско-японската война (1904-1905 г.), която избухва в резултат на съперничеството на Руската империя и Япония за навлизане и надзор върху Манджурия и Корея.

1903 година
Великите сили утвърждават програмата за промени в Македония, така наречен Пъдарски промени. Проектът е направен след Горноджумайското въстание 1902 година и има за цел да предотврати ново революционно надигане на християнското население в Македония. За да попречи на намесата на Великите сили във вътрешните каузи на империята, султанът бърза да разгласи, че стартира промени в европейските владения. Хилми паша е назначен за основен контрольор, който да следи за използването на промените в европейските вилаети. Великите сили не остават задоволени от предвижданите от турското държавно управление мероприятия и създават нов план за промени. Според него благодарение на задгранични офицери би трябвало да се реорганизират турската жандармерия и полиция. Предвижда се заместване на натуралния десятък с аграрен налог, отделяне на обособен бюджет за вилаетите, както и в християнските села за пъдари да бъдат назначавани единствено християни. Турското държавно управление възприема препоръчаните му промени, само че не ги ползва на процедура.

1885 година
Отпечатан е първият роман на Бърнард Шоу.
Джордж Бърнард Шоу е британски драматург, по генезис ирландец. Ранните си години прекарва в Дъблин. Завършва учебно заведение през 1871 година, а през 1876 година отпътува за Лондон. Занимава се с публицистика, написа музикални рецензии и художествени творби. Автор е на романите: “Неразумният брак ” (1880 г.), “Любовта на актьора ” (1881 г.), “Професията на Кешъл Байрон ” (1882 г.) и други Лидер е на “Фабианското общество ”, пропагандира концепциите на социализма, издавайки трактати, брошури и книги. Първата пиеса на Бърнард Шоу - “Домът на вдовицата ” (1892 г.), провокира скандал и няма триумф. Пише сборника “Неприятни пиеси ” (1898 г.), който е последван от втори цикъл - “Приятни пиеси ”: “Оръжие и човек ” (1894 г.), “Кандида ” (1894 г.), “Избраник на ориста ” (1895 г.), “Ще поживеем, ще забележим ” (1895 г.). Третият цикъл включва пиесите: “Три пиеси за пуритани ” (1901 г.): “Ученик на дявола ” (1896-1897 г.), “Цезар и Клеопатра ” (1898 г.), “Обръщението на капитан Брасбаунд ” (1899 г.). Бърнард Шоу е един от основателите на актуалната “драма на концепциите ”. Други негови пиеси са: “Другият остров на Джон Бул ” (1904 г.), “Майор Барбара ” (1905 г.), “Дилемата на лекаря ” (1906 г.), “Женитба ” (1908 г.), “Разобличението на Бланко Поснет ” (1909 г.), “Първата пиеса на Фани ” (1911 г.), “Андрокъл и лъвът ” (1913 г.), “Пигмалион ” (1913 г.), “Дом, в който се разрушават сърцата ” (1913-1919 г.), “Назад към Матусалем ” (1918-1920 г.), “Света Йоана ” (1923 г.) и други След няколко години отмора се връща към драматургията със своите комедии: “Кошница с ябълки ” (1929 г.), “Лошо, само че истина ” (1931 г.), “Милионершата ” (1936 г.), “Женева ” (1938 г.) и други Последните му пиеси са “Милиардите на Байант ” (1948 г.) и “Измислени басни ” (1950 г.). През 1925 година получава Нобелова премия за литература.

1815 година
Виенският конгрес осъжда търговията с плебеи. Конгресът се организира от 1 октомври 1814 година до 9 юни 1815 година във Виена. Той се занимава с определянето на държавните граници в Европа след Наполеоновите войни. Във Виена се събират 216 представители на европейските страни, измежду които са съветският и австрийският императори, пруският, датският, вюртембергският и баварският крал, канцлери и видни политически дейци. Решенията на конгреса са взети от Прусия, Русия, Австрия и Англия. Основни задания на четирите са: 1) възобновяване на старите монархически и феодални порядки в покорените от Наполеон страни; 2) намаляване на Франция и основаване на гаранции срещу възобновяване на бонапартисткия режим и опитите за нови завоевания; 3) преразпределяне както на колониите, по този начин и на европейските страни в полза на страните победителки и 4) повсеместна битка с революционното придвижване.

1807 година
Наполеон разрушава руско-пруските войски при Прейсиш-Ейлау (Източна Прусия).

1724 година
Петър I издава декрет за основаването на Руската академия на науките.

1600 година
Джордано Бруно е наказан на гибел от Инквизицията. Той е италиански мъдрец. Материализмът му се демонстрира под формата на пантеизъм. Възгледите на Бруно съдържат диалектически положения. Развива системите на Н. Кузански и Н. Коперник, като приема, че Вселената е безкрайна. Разобличава суеверието и схоластиката. Преследван е от католическата черква. Прекарва 8 години в пандиза. Осъден е от Инквизицията и изгорял на клада. Основните му съчинения са - " За повода, началото и единното ", " За безкрайността, Вселената и световете ", " За монадата, цифрата и фигурата ".

1562 година
150 френски хугеноти се насочат към Флорида, с цел да основат колония.

1250 година
По време на Седмия кръстоносен поход (1248-1254 г.) кръстоносците са разрушени при Ал-Мансур в Египет.

На тази дата са родени:

1925 година
Роден е Джек Лемън (Джон Улиър Лемън-трети) - американски артист комедиант, режисьор и продуцент. Учи в Харвардския университет. Участва във Втората международна война като морски офицер. Впоследствие отпътува за Ню Йорк, с цел да стане актьор. През 1947 година пробива в " сапунени тв опери ". Кариера си в Холивуд стартира с кино лентата " Мистър Робертс " (1955 г.) на Дж. Форд, за който печели първата си премия " Оскар " (1956 г.). Втората статуетка печели през 1974 година за кино лентата " Спасете тигъра " (1973 г.). През 1980 година получава премия " Давид ". Небивал касов триумф има филмът " Сърдити старчета " (1993 г.) (с присъединяване на У. Матау и С. Лорен), последван от " Сърдити старчета-2 " (1995 г.). Получава премия " Оскар " за изцяло творчество. Филмография: " Това трябваше да се случи на вас " (1954 г.), " Мистър Робъртс " (1955 г.), " От това няма да избягаш " (1956 г.), " Някои го избират горещо " (1959 г.; с М. Монро), " Нежната Ирма " (1963 г.), " Дни на вино и рози " (1963 г.; премия в Сан Себастиан), " Аванти! " (1972 г.), " Спасете тигъра " (1973 г.), " Летища " (1977 г.), " Китайски синдром " (1979 г.; с Дж. Фонда; н. в Кан), " Безследно липсващ " (1981 г.; премия в Кан, 1982 г.), " Татко " (1989 г.), " J. F. K. " (1991 г.), " Сърдити старчета " (1993 г.), " Сърдити старчета-2 " (1995 г.), " Хамлет " (1996 г.), " 12 ядосани мъже " (1997 г.) и други Умира на 27 юни 2001 година

1867 година
Роден е Макс Десуар – немски мъдрец, естетик, доктор и психолог. Учи при Дилтай и Брентано. В интервала 1897-1935 година е професор в Берлинския университет. Той е учредител на общото изкуствознание, създател и редактор на " Списание по хармония и общо изкуствознание " (1908 г.), създател на Дружество по хармония и общо изкуствознание (1909 г.), както и уредник на Първия Международен конгрес по хармония (Берлин, 1913 г.). През 1935 година нацистите го лишават от всички длъжности. Назначен е като учител в институт във Франкфурт на Майн след края на войната.

1834 година
Роден е Дмитрий Менделеев – съветски химик, многообразен академик, възпитател, публичен активист. Завършва висшето си обучение в Париж. Известно време прекарва в Пенсилвания и Кавказ, където учи петрола. През 1869 година открива Периодичния закон за химичните детайли. Автор е на повече от 500 труда, сред които класическият “Основи на химията ” (ч. 1-2, 1869-1871 г.). Автор е на фундаментални проучвания по химия, въздухоплаване, метеорология, стопанска система, култура и други Той е един от основателите за основаване на Руското химично общество (1868 г.). Професор е в Петербургския университет (1865-1890 г.); учен е от 1880 година (избирането му е подложено на балотаж, което провокира публичен протест). Той е уредник и пръв шеф (от 1893 г.) на Палатата за ограниченията и теглилките (която през днешния ден носи неговото име).

1828 година
Роден е Жул Верн - френски публицист, един от основателите на научнофантастичния разказ. В края на 1862 година излиза първият му разказ " Пет седмици с балон ", след което разгласява повече от 65 научнофантастични, авантюристичен, географски и социално-сатирични романи, доста повести и разкази. Автор е на: " Пътешествие към центъра на Земята " (1864 г.), " Около луната " (1869 г.), " Децата на капитан Грант " (1860-1868 г.), " 20 000 левги под водата " (1869-1870 г.), " Около света за 80 дни " (1872 г.), " Михаил Строгов " (1874 г.), " Петнадесетгодишният капитан " (1878 г.), " Тайнственият остров " (1875 г.), " От земята до луната " (1865 г.) и доста други Жул Верн е създател и на писания по география и история на географските открития.

1820 година
Роден е Уилям Шермън - американски пълководец, военачалник (1869 г.). През 1840 година приключва Военната академия в Уест Пойнт. Служи в артилерията. Участва във войната на Съединени американски щати в Мексико (1847-1948 г.). От 1859 година е шеф на военно учебно заведение. През Гражданската война (1861-1865 г.) командва полк, бригада и дивизия в Северната войска, от юли 1863 година е бригаден военачалник. Участва в сраженията при Манасас, Уайгсбърг, Чатануге и други От март 1864 година командва войска, която реализира сполучливия “марш до морето ” (през септември заема Атланта). В началото на 1865 година армията му се връща на север и се явява в гръб на съперника. Преминавайки за към година повече от 1300 км, армията му се сплотява покрай Ричмънд с армията на ген. Грант, обкръжават основните сили на южняците, командвани от ген. Р. Лий, които капитулират (април 1865 г.). От 1869 година до 1883 година е командващ армията на Съединени американски щати. Автор е на мемоари, оповестени през 1875 година Умира на 14 февруари 1891 година

1805 година
Роден е Луи Бланки – френски социалист, журналист и публицист. Създава теорията и тактиката на заговорническата битка (бланкизъм, " Без Бог, без стопанин " ). Смята, че посредством скрит план пролетариатът би трябвало да вземе властта и провежда тирания в обществото. Привърженик е на карбонарите, водач на републиканците. Участва в революциите във Франция през 1830 година и 1848 година Заради своите крайни радикални убеждения и участия в терористични дейности Бланки прекарва към 37 години от живота си в пандиза (наричат го " безконечният пандизчия " ); 2 пъти е осъждан на гибел, присъдите му са заменяни с пожизнен затвор (1837-1870 г.). Той е журналист и публицист. Сред известните му писания са: " Последна дума " (1871 г.), " Социална рецензия " (2 т., 1885 г.) и други

На тази дата умират:

1999 година
Умира Айрис Мърдок - британска писателка. Родена е на 15 юли 1919 година Следва класическа лингвистика в Оксфорд (1938-1942 г.) и философия в Кембридж (1947-1948 г.). Преподава философия в Оксфорд. Автор е на “В мрежата ”(1954 г.); “Черният принц ” (1972 г.), “Морето, морето… ”(1978 г.), “Ученикът на философа ”(1983 г.), “Алоето и зеленото ”(1965 г.), “Добрият чирак ” (1986 г.).

1957 година
Умира Валтер Боте – немски физик, лауреат на Нобелова премия за физика за 1954 година Професор е в Берлинския (1929 г.), Хесенския (1930 г.), Хайделбергския (1932-1934 година, 1946 г.) университет. От 1934 година управлява Физическия институт " Кайзер Вилхелм ". Разработеният от него способ на съвпаденията получава необятно приложение в атомната физика. През 1925 година дружно с Гайгер потвърждава, че при разпръскване на гамалъчите на електрони се съблюдава законът за предпазване на силата. През 1929 година (съвместно с В. Колхьорстер) ползва метода на съвпаденията към проучването на галактическите лъчи. През 1930 година дружно с Г. Бекер открива, че при облъчване на полоний, берил и някои други леки детайли с алфачастици поражда проникващо лъчение, което (както потвърждава Дж. Чедуик през 1932 г.) се състои от неутрони. През 1937 година Боте и В. Гентнер първи следят превръщането на тежки ядра под влияние на гамаизлъчване.

1935 година
Умира Макс Либерман – немски художник от еврейски генезис, професор. През 1920 година става президент на Художествената академия в Берлин. Той е представител на импресионизма в Германия. Учи в Берлин (1866-1868 г.) и Ваймар (1868-1872 г.), живее в Париж, Мюнхен и Берлин. Сред известните му произведения са: " В ателието ", " Предачки на чекрък ", " Играчи на поло ", " Морски бряг " и други Автор е и на портрети ( " Хауптман " и др.).

1921 година
Умира Пьотър Кропоткин – съветски бунтовник, журналист, социолог, географ, теоретик на анархизма. Пише “Анархията, нейната философия и нейният блян ” (1896 г.). Близък е на Бакунин. Автор е на записките “Записки на революционера ” (1899 г.), “Идеали и реалност в съветската литература ” (1905 г.), “Етика ” (ч. I, 1921 г.), “История на Френската гражданска война ” (на френски 1909 година, на съветски 1914 г.).

1909 година
Умира Мечислав Карлович – полски цигулар, композитор, диригент. Принадлежи към музикантите от групата “Млада Полша ” (от 1906 г.). Пише симфонията “Възраждане ” (1902 г.), Литовска рапсодия (1906 г.), Концерт за цигулка и оркестър (1902 г.), симфонични поеми, инструментална музика, песни и други

1877 година
Умира Чарлс Уилкс - американски откривател на Океания и Антарктида. Роден е на 3 август 1798 година Ръководи сложна експедиция, която изследва и разказва към 260 острова на Полинезия (1838-1842 г.). При търсенето на южния магнитен полюс открива земя и изрича съмнение, че това са крайбрежията на континента Антарктида (1840 г.).

1871 година
Умира Мориц декор Швинд - австрийски живописец, график, илюстратор и възпитател, професор (от 1847 г.). Роден е на 21 януари 1804 година във Виена. Учи във Виенската (от 1821 г.) и Мюнхенската (от 1828 година, при П. Корнелиус) художествена академия. Работи главно в Мюнхен, където е учител в Мюнхенската художествена академия. Виден представител е на късния романтизъм в немско и австрийско изкуство от ХIХ в.: фрески в резиденции в Мюнхен (1833-1834 година и 1836 г.), в Карлсруе (1839-1844 г.) и Вартбург (1854-1856 г.), Германия, във Виенската опера (1864-1867 г.); “Странстванията на Франкенщайн ” (1843-1844 г.), “Утринен час ” (1858 г.), “Сватбено странствуване ” (1862 г.), цикъл картини и огромни акварели по тематики от приказки ( “Прекрасната Мелузина ”, 1868-1870 г.).

1587 година
Умира Мария Стюарт - шотландска кралица. Родена е през 1542 година На 16 години подписва брак с френския крал Франсоа II. Овдовява след 2 години и се завръща в Шотландия. Води битка против Реформацията и британската кралица Елизабет I Тюдор. Привърженичка е на католицизма. През 1567 година е пленена от въстаналите калвинисти и принудена да се отхвърли от престола. Екзекутирана е по заповед на британската кралица Елизабет І след 19 години затвор в Англия.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Енциклопедии – “LAROUSSE ”

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР