На тази дата през 1557 г. в Единбург е подписана

...
На тази дата през 1557 г. в Единбург е подписана
Коментари Харесай

Денят 3 декември в световната история

На тази дата през 1557 година в Единбург е подписана “Конгрегация на Бог ” – документ, положил началото на реформацията в Шотландия и основаването на презвитерианската черква. През 1586 година в Англия от Колумбия за първи път е донесен картофът от сър Томас Хариот. Картофът (Salanum tuberosum) е едногодишно културно растение с подземни грудки, богати на нишесте, които се употребяват за храна. На 3 декември 1775 година за първи път е вдигнат американският байрак. Американският байрак е основан на 14 юни 1777 година Континенталният Конгрес постановява той да изобразява 13 редуващи се червени и бели линии и 13 бели звезди на наследник декор. Те символизират истинските колонии. Денят на флага се празнува всяка година на 14 юни. На тази дата През 1818 година Илинойс става 21-я щат на Съединени американски щати.
През 1931 година на тази дата стартира продажбата на средството срещу гадене – “Алка-Залцер ”. Оригиналното лекарство е за лекуване на главоболие, проблеми с храносмилането и махмурлук. Създадено е от “Лаборатории Майлс ”, като съдържа аспирин, сода бикарбонат и лимонова киселина. През 1947 година в Бродуей се състои премиерата на пиесата на Тенеси Уилямс “Трамвай Желание ” с Джесика Танди и Марлон Брандо в основните функции. През 1959 година в Ленинград (днес Санкт Петербург) на вода е пуснат първият в света атомен ледоразбивач “Ленин ”. Неговата дължина е 134 м., широчината е 27,6 м., водоизместимостта е 16 000 тона, скоростта е 18 възела.
На тази дата Галилео Галилей изобретява телескопа през 1621 година

2017 година
Кралските саудитски военновъздушни сили бомбардират бунтовниците хути в йеменската столица Сана в поддръжка на ръководения от Али Абдула Салех Общ народен конгрес.

2017 година
Президентът на Венесуела Николас Мадуро афишира основаването на национална криптовалута, която ще носи името петро и ще бъде обезпечена от националните петролни, златни и диамантени запаси.

2017 година
Южнокорейска рибарска лодка се прекатурва в резултат на конфликт с танкер във водите, покрай град Инчон - Южна Корея. Загиналите са общо 13 души.

2017 година
В Тел Авив 50 000 души показват пред дома на основния прокурор на Израел Авишай Манделблит против бавния ритъм на корупционни следствия против премиера Бенямин Нетаняху.

2017 година
Над 45 % от гласовете печели обединението " За Корсика " на първия тур на районните избори на френския остров. Резултатът на националистите е с 10 пункта по-висок от изборите през 2015 година.

2016 година
Американската войска реши, че няма да разреши да бъде построен петролопровод в Северна Дакота след месеци митинги на племето The Standing Rock Sioux.

2015 година
Четири изтребителя „ Торнадо “ на английските Военновъздушни сили правят първите си въздушни удари против обекти на „ Ислямска страна “ в Сирия.

2014 година
По-малко от три месеца откакто печели изборите министър-председателят на Швеция Стефан Льовен афишира свикването на предварителни парламентарни избори откакто Народното събрание отхвърля бюджетните оферти на неговото държавно управление.

2014 година
Външните министри на страните членки на НАТО имат среща на върха в Белгия, с цел да обсъдят про-руските безредици в Украйна и войната на Ислямската страна в Ирак и Леванта.

2014 година
Прозрачност без граници издава своя Индекс за усещане на корупцията за 2014, като Дания има най-голям рейтинг, а Северна Корея и Сомалия най-ниско класиране.

2014 година
Японската галактическа организация, JAXA, изстрелва галактическия откривател Хаябуса 2 от галактическия център Танигашима на шестгодишно в двете посоки пътешестване до метеорита (162173) 1999 JU3 за събиране на скални проби.

2013 година
Федералният съд на щата Мичиган признава банкрута на Детройт.

2012 година
Министър-председателят на Украйна Микола Азаров подава оставка.

2011 година
Доналд Рамотар встъпи в служба президент на Гаяна.

2011 година
В Бразилия започва XX международен шампионат по женски хандбал.

2008 година
НАТО взема решение да създаде Годишната национална стратегия за даване на помощ на Украйна за реализиране на промените, нужни за присъединение към алианса. На 18 февруари 2009 година украинският парламент утвърждава с 239 гласа (само 226 гласа са нужни за тяхното одобрение) основаването на Център на НАТО за информация и документи в Украйна и назначението на чиновници на НАТО по връзката в Украйна. Няколко страни членки на НАТО са дали филантропична помощ на Украйна по време на пандемията от грип през 2009 година в Украйна в отговор на тъжба от Евро-атлантически координационен център за реагиране при бедствия. Консултациите сред НАТО и Украйна на ниво министри на защитата се организира в централата на НАТО в Брюксел на 16 ноември 2009г

2007 година
Правителството на Кевин Майкъл Ръд встъпва в служба. Той е 26-ят министър-председател на Австралия и федерален водач на лявоцентристката Австралийска лейбъристка партия. Под неговото управление партията печели изборите на 24 ноември 2007 година против съдружното държавно управление на министър-председателя Джон Хауърд.

2004 година
Върховният съд на Украйна се произнася по жалбата, импортирана от претендента на опозицията за президент Виктор Юшченко за нарушавания във втория кръг на президентските избори.

1999 година
НАСА изгубва радиовръзка с марсианския полярен самоход Марс Полар Лендър минути преди той да навлезе в атмосферата на Марс.

1997 година
В град Отава, Канада, представители на 121 страни подписват контракт, забраняващ слагането на противопехотни мини. Съединени американски щати, Китайската национална република и Русия не подписват контракта.

1992 година
ООН афишира този ден за Международен ден на хората с увреждания. Това се случва на Генералната асамблея на Организация на обединените нации.
Ознаменуването му става по 3 тематики:
2002 година - Осигуряване на независим живот и устойчиви приходи
2004 година - Това, което ни касае да стане с наше присъединяване
2006 година - Достъп до електронните средства за информация

1989 година
Завършва срещата край Малта, бележеща края на студената война.

1986 година
Президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън обнародва първия бюджет, превишаващ един трилион $.
Ронанд Уилсън Рейгън - американски политик, актьор; 40-и президент на Съединени американски щати (1981-1989 г.) от Републиканската партия. Киноактьор (1937-1942 г.). Роден е на 6 февруари 1911 година в Темпико, Илинойс. Служи във Военновъздушни сили на Съединени американски щати (1942-1945 г.). Губернатор на щат Калифорния (1967-1975 г.). Правителството му следва политика на увеличение на военната мощност на Съединени американски щати, в това число милитаризиране на Космоса (т. нар. стратегия " Звездни войни " ). Поддържа обществените промени и подхваща ограничения за ограничение на инфлацията. Преговаря и подписва значими съглашения със Съюз на съветските социалистически републики (1985-1987 г.). През 1994 година се разболява от заболяването на Алцхаймер.

1984 година
Американецът Хари Стивънс става най-стария младоженец в историята. На възраст 103 години се дами за 84-годишната Телма Лукас.

1971 година
По време на осъществяване на Франк Запа в Монтрьо изгаря казино. Това въодушевява вокалиста на “Диип Пърпъл ” - Иън Гилън да напише песента “Дим над водата ”.
Франк Запа е роден през 1940 година в Балтимор, Съединени американски щати. Той е американски поп- и роккомпозитор, създател на текстове, китарист. Музиката му е новаторска, самобитна, цялостна с въображение. В нея се съчетават детайлите на рока, джаза, поп-арта, прогресив-рока и класиката в един ослепителен абсурдно-еклектичен и хипнотичен жанр. Голямата музикална осведоменост на композитора му разрешава да употребява богата гама от изразни средства (от музиката на Барез и Стравински до най-опростените форми на рока), обединени колажно на основата на пародията. Запа самичък дефинира музикалната си идея като " фрий-рок ". Търсенията си в региона на авангардната музика реализира с групата " Мадърс ъф инвеншън ", през която в течение на 20 години минават към 100 музиканти. Създава първите концепт-албуми в региона на рок- и попмузиката, композира музиката към няколко кино лентата. Умира през 1993 година

1967 година
В болница в Йоханесбург Кристиан Барнард прави за първи път в света интервенция за присаждане на сърце.
Кристиан Нейдлинг Барнард е южноафрикански лекар-хирург; професор. Роден е на 8 ноември 1922 година в Бофорд, Южноафриканска република (ЮАР). След първата трансплантация на сърце пациентът Луис Вашкански умира от пневмония 18 дни след интервенцията. На 2 януари 1968 година Барнард за повторно присажда сърце – на Филип Блайберг (58 г.), който живее 19 месеца и 15 дни. Пациентката Дороти Фишер, на която е трансплантирано сърце през 1968 година претърпява 12 години. Въпреки че тогава сърдечните трансплантации са оспорвани като лечебна опция, той намира редица почитатели в света. Барнард е почетен лекар на университета в Кейптаун. Получава премията " Даг Хамаршелд " (1968 г.). Умира на 2 септември 2001 година

1960 година
В Канада е намерено летището “Едмънтън ”.

1959 година
В Ленинград (днес Санкт Петербург) на вода е пуснат първият в света атомен ледоразбивач “Ленин ”. Неговата дължина е 134 м., широчината е 27,6 м., водоизместимостта е 16 000 тона, скоростта е 18 възела. От 2002 година ледоразбивачът е трансфорат в музей.

1956 година
За първи път в Канада е въведена интернационална телексова връзка.

1955 година
Общото заседание на Организация на обединените нации приема решение за основаване на MAAE – Международна организация по атомна енергетика (International Atomic Energy Agency – IAEA). MAAE е икономическа международна междуправителствена организация за развиване на съдействието в региона на мирното потребление на атомната сила. Уставът на MAAE е одобрен на 23 октомври 1956 година в Ню Йорк, а влиза в действие след 29 юли 1957 година Щабквартирата на организацията е във Виена. До 1985 година сплотява 113 страни (между които и България).

1953 година
В Прага са обесени 11 високопоставени комунистически водачи, включително някогашният общоприет секретар на Чехословашката компартия – Рудолф Слански.

1947 година
В Бродуей се състои премиерата на пиесата на Тенеси Уилямс “Трамвай Желание ” с Джесика Танди и Марлон Брандо в основните функции.
Тенеси Уилямс (псевдоним на Томас Ланир) е американски драматург и прозаик. Роден е през 1911 година в Калъмбъс, Мисисипи, Съединени американски щати. От 1935 година до 1938 година учи в университетите в Мисури и Айова. В сходство с концепцията си за еластичен спектакъл отхвърля основната роля на външнолитературни средства - фон, мизансцен, цветови и музикални резултати. Автор е на пиесите: “Стъкленият звяр ” (1945 г.), “Трамвай “Желание ” (1947 г.), “Орфей се спуска в пъкъла ” (1955 г.), “Нощта на игуаната ” (1961 г.), “Славеи с басни не се хранят ” (1963 г.). През 1970 година издава сборника “Драконова страна ”, “Предупрежденията на дребния транспортен съд ” (1973 г.), “Това е забавление ” (1976 г.) и др.; алманах с новели, стихове и други, които са близки тематично и художествено до драматургията му. Тенеси Уилямс умира през 1983 година

1945 година
САЩ създават проект за погром на Съюз на съветските социалистически републики. Съгласно проекта “Троян ” от 14 юли 1949 година посредством атомна бомбардировка трябвало да бъдат унищожени 70 града в Съюз на съветските социалистически републики. Началото на бойните дейности е планувано за 1 януари 1950 година, като по-късно е отсрочен за 1957 година, когато във война с Съюз на съветските социалистически републики би трябвало да встъпят всички страни от НАТО.

1938 година
В Германия излиза закон за национализация на всяка еврейска благосъстоятелност.
През 1933 година година в Германия е открита фашистка тирания отпред с Хитлер. Една от характерностите на неговото ръководство е стремежът стопанската система да е под държавен надзор, страната да бъде “прочистена ” от “непълноценни раси ”.

1933 година
Скованият в лед съветски параход “Челюскин ” стартира следващ дрейф.
Корабът е издигнат през 1933 година Водоизместимостта му е 7500 тона. Наречен е на името на С. И. Челюскин. През 1933 година с този транспортен съд е подхваната експедиция от Мурманск до Владивосток по Северния морски път. Ръководител на задачата е О. Ю. Шмит, а капитан е В. И. Воронин.
На 19 септември 1933 година корабът е вцепенен от ледени парчета. Пет месеца не престават опитите на плавателния съд да се освободи от ледения капан. На 13 февруари 1934 година обшивката на кораба не устоя и във вътрешността прониква вода. Същия ден “Челюскин ” потъва и екипажа остава на леда.
Евакуацията на екипажа се реализира благодарение на авиацията. Бедстващите разчистват тясна линия, която е употребена за кацане. Първият аероплан, който доближава до корабокрушенците е пилотиран от Анатоли Ляпидевски. На 5 март, със своят АНТ-4 той доближава до лагера и взема 10 дами и 2 деца. Следващият автобус е осъществен на 7 април. За седмица летците Сигизмунд Леваневски, Василий Молоков, Николай Каманин, Маврикий Слепньов, Михаил Водопянов и Иван Доронин транспортират останалите хора. Последният автобус е изработен на 13 април 1934 година Общо са направени 24 автобуса. Летците, превозили избавените до Владивосток, стават първите „ Герои на Съветския съюз ” и са наградени с медал „ Ленин “, а „ Златна Звезда “ № 1 е връчена на Ляпидевски.

1931 година
Започва продажбата на средството срещу гадене – “Алка-Залцер ”.
Оригиналното лекарство е за лекуване на главоболие, проблеми с храносмилането и махмурлук. Създадено е от “Лаборатории Майлс ”, като съдържа аспирин, сода бикарбонат и лимонова киселина. Предназначен е да лекува болежка и да обезврежда стомашните киселини. Лекарството е във тип на необятни ефервесцентни таблетки, които се разтварят във вода.

1917 година
След 20 години градеж и обмисляне е открит най-дългият мост в света – Квебекският мост на река Св. Лаврентий.

1910 година
На автоизложение в Париж е показана за първи път изобретената от Жорж Клод неонова лампа. Това е газоразрядна лампа с ниско налягане, в която светенето се дължи на тленен електрически разряд в неон, аргон или живачни пари. Изобретението на французина се употребява за осветяване и основаване на светещи реклами. Той патентова неоновата реклама на 9 ноември 1911 година
Жорж Клод е роден на 24 септември 1870 година Сътрудничи на държавното управление във Виши, поради което е наказан на 4 години затвор. Умира на 23 май 1960 година

1818 година
Илинойс става 21-я щат на Съединени американски щати.
Илинойс е с повърхност от 146 756 кв. км. Население - 11 535 000 души. Административен център - гр. Спрингфийлд. Основен производител на зърно (90% от земята е обработваема). Машиностроене, металообработване, текстилна, химическа и полиграфическа индустрия. Основан от французите (ХVII в.), отстъпен на Англия (1763 г.) и причислен към Съединени американски щати (1784 г.) като 21-ви щат.

1775 година
За първи път е вдигнат американският байрак.
Американският байрак е основан на 14 юни 1777 година Континенталният Конгрес постановява той да изобразява 13 редуващи се червени и бели линии и 13 бели звезди на наследник декор. Те символизират истинските колонии. Денят на флага се празнува всяка година на 14 юни.

1621 година
Галилео Галилей изобретява телескопа.
Галилео Галилей е роден на 15 февруари 1564 година в Пиза - италиански математик, физик и астроном. Основател на пробната просвета в Италия. Открива закона за изохронизма на дребните вибрации и употребява незабавно това изобретение за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, поставя правилата на модерната динамичност и построява пръв астрономическата тръба (Венеция, 1609 г.). Неговите наблюдения го доближават до теориите на Коперник. Галилей афишира, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти към Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. Това изобретение провокира омразата на схоластиците и на Римския двор, които го афишират за разколник. Поканен да се откаже тържествено от теориите си, той дава обещание да го направи, само че все пак през 1632 година излага документално всички доказателства за проповядваните от него учения. Инквизицията принуждава Галилей, към този момент 70-години, да се отхвърли на колене пред инквизиторския съд от всичките си учения (1633 г.). Избягнал по този метод заплахата да бъде изгорял жив, Галилей е подложен по-късно под непоколебим контрол, ослепява и умира на 8 януари 1642 година в Арчетри, покрай Флоренция. Оправдан е по обвиняването в разкол от Ватикана (31.10.1992 г.), с което де факто католическата черква признава, че Земята е кръгла.

1586 година
В Англия от Колумбия за първи път е пренесен картофът от сър Томас Хариот.
Картофът (Salanum tuberosum) е едногодишно културно растение с подземни грудки, богати на нишесте, които се употребяват за храна.

1557 година
В Единбург е подписана “Конгрегация на Бог ” – документ, положил началото на реформацията в Шотландия и основаването на презвитерианската черква.
Презвитерианската черква е общо име на протестанските изповедания във Англия и Северна Америка, които не признават епископската власт.

На тази дата са родени:
1948 година
Роден е Джон Майкъл (Ози) Озбърн - британски рокизпълнител, един от създателите на група " Блек Сабат " и неин вокалист до 1978 година До средата на 60-те години сменя разнообразни специалности - товарач, водопроводчик, каменоделец, механик. Заедно с Тери " Гийзър " Бътлър (1949 г.), Бил Уорд (1948 г.) и Томи Йоми (1948 г.) основават групировката " Ърт " през януари 1969 година (от декември с. година - " Блек Сабат " ). Албумите, които Ози основава с " Блек Сабат ", стават мостри на британския хеви-метъл от първата половина на 70-те години. След 8-мия албум " Never Say Die " и дълготрайно турне в Съединени американски щати през есента на 1978 година артистът напуща. През 80-те години на ХХ в. продължава с нови солови албуми и концертни изяви (в групата му влизат Зак Уайлд, Маийкъл Инес и Ренди Кастило). През 1992 година извършва песни онлайн със старите членове на " Блек Сабат " в Калифорния (амфитеатъра " Коста Меса " ). Албуми: " Ozzy Osbrourne’s Bizzard of Ozz " (1980 г.), " Diary of Madman " (1980 г.), " Talk of the Devil " (1982 г.), " Bark at the Moon " (1983 г.), " The Ultimate Sun " (1986 г.), " Tribute " (1987 г.), " No Rest for the Wicked " (1988 г.), " Just Say Ozzy (Live) " (1990 г.), " Ten Commandments " (1990 г.), " No More Tears " (1991 г.), " Live and Loud " (1993 г.), " Ozzmosis " (1995 г.), " The Ozzman Cometh " (1997 г.), " Diary of a Madman/Bark … (Box set) " (1998 г.), " Down ToEarth " (2001 г.).

1934 година
Роден е Виктор Василиевич Горбатко - съветски авиатор космонавт, полковник. От 1956 година служи във военната авиация. В отряда на космонавтите е от 1960 година Завършва Военновъздушната академия " Н. Е. Жуковски " (1968 г.). От 12 до 17 октомври 1969 година лети в космоса на борда на кораба сателит " Союз-7 " като инженер откривател дружно с А. В. Филипченко и В. Н. Волков. За 5 денонощия в Космоса прави триденонощен колективен полет с галактическите кораби " Союз-6 " и " Союз-8 " (80 обиколки към Земята).

1930 година
Роден е Жан Люк Годар - френски режисьор, един от основателите на " новата вълна ". Новатор във формата и изразните средства, в своите филми разкрива обезверения протест на самотника срещу консумативното общество: " До финален мирис " (1960 г.), " Лудият Пиеро " (1965 г.), " Уикенд " (1968 г.), " Всичко е наред " (1972 г.), " Да избавя който може живота " (1982 г.), " Новата вълна " (1990 г.), " О, горко ми! " (1993 г.), " Автопортрет през декември " (1995 г.), " Завинаги Моцарт " (1996 г.), " Възхвала на любовта " (2001 г.).

1924 година
Роден е Джон Бекъс – американски математик, основател на езика за програмиране Фортран. Роден е във Филаделфия, само че израства в Уилмингтън, Делауеър. Учи в “Хил Скуул ” в Потстаун, като не е доста усърден възпитаник. След като се записва в Университета във Вирджиния, с цел да учи химия, прекъсва и влиза в армията. През 1987 година става член на IBM, а през 1993 година е награден с наградата “Драпер ”.

1923 година
Родена Мария Калас (псевдоним на Мария Калогеропулос) - гръцка оперна певица (лирико-драматичен сопран) с интернационално самопризнание. Учи пеене в Атинската консерватория при Е. де Идалго (от 1937 г.). Дебютира на сцената на Атинския оперен спектакъл през 1938 година От края на 40-те години пее в Италия, а от началото на 50-те години – в най-големите оперни театри, сред които “Ла Скала ” (Милано, 1950 г.), “Ковънт Гардън ” (Лондон, 1952 г.), Чикагската опера (1954-1955 г.), “Метрополитън опера ” (Ню Йорк, 1956-1958 г.). От 1960 година е солистка в спектакъл “Ла Скала ”. За осъществяванията й е присъщ жанр, непосредствен до италианската оперна школа (белканто), единение сред вокално майсторство и драматургично преобразяване. Известни партии: Лучия, Анна Болейн ( “Лучия ди Ламермур ”, “Анна Болейн ” от Доницети), Норма, Амина, Имогена ( “Норма ”, “Сомнамбулът ”, “Пиратът ” от Белини), Виолета ( “Травиата ” от Верди), Тоска ( “Тоска ” от Пучини) и други Умира на 16 септември 1977 година

1911 година
Роден е Нино Рота - италиански композитор. Учи в Рим, Милано и Филаделфия. Един от най-големите италиански кино композитори. Дебютира в киното през 1938 година - " Работнически трен ". Работи в непрекъснато съдействие с най-големите режисьори на нашето време - Фелини, Висконти, Дзефирели, Бондарчук, Копола. Музиката му е прочувствена, мелодична, богато изразителна. Автор е на музиката за: " Белият шах " (1952 г.), " Мамини синчета " (1953 г.), " Пътят " (1954 г.), " Мошеничеството " (1955 г.), " Нощите на Кабирия " (1957 г.), " Бели нощи " (1957 г.), " Сладък живот " (1959 г.), " Роко и неговите братя " (1960 г.), " 8 1/2 " (1963 г.), " Гепардът " (1963 г.), " Джулиета и духовете " (1965 г.), " Тоби Дамит " (1966 година, новела), " Укротяване на опърничавата " (1967 г.), " Ромео и Жулиета " (1968 г.), " Клоуните " (1970 г.), " Ватерло " (1970 г.), " Рим " (1972 г.), " Кръстникът I, II " (1972 година, 1974 г.), " Амаркорд " (1974 г.), " Казанова " (1976 г.), " Репетиция на оркестъра " (тв, 1979 г.). Умира на 10 април 1979 година

1900 година
Роден е Рихард Кун - немски химик и биохимик (работи във ФРГ). Автор е на фундаментални проучвания по химия на растителните пигменти (основно каротиноидите) и витамините (В2 и В6). Лауреат на Нобелова премия за физиология и медицина (1938 г.). Умира на 31 юли 1967 година в Хайделберг.

1884 година
Роден е Раджендра Прасад - индийски политически деятел, президент (1952-1962 г.). Завършва университета в Калкута. През 1911-1916 година е юрист във Върховния съд в Калкута, а през 1916-1920 година - в Патна. През 1911 година влиза в Индийския народен конгрес (ИНК). Последовател е на М. К. Ганди; взе участие в национално-освободителното придвижване на Индия. През 1934 година, 1939 година и 1947-1948 година е ръководител на ИНК. Затварян неведнъж. В състава на Временното държавно управление на Индия като министър по продоволствието и селското стопанство (1946 година - януари 1948 г.). През 1946-1950 година е ръководител на Учредителното заседание на Индия. След провъзгласяването на Индия за република (1950 г.) е определен за неин краткотраен президент. Умира на 28 февруари 1963 година в Патна.

1883 година
Роден е Антон Веберн - австрийски композитор и диригент. Учи музика във Виенския университет под управлението на Г. Адлер (1902-1906 г.), с комбинация се занимава при А. Шонберг (1904-1908 г.). Работи като оперен и симфоничен диригент в Австрия и Германия (от 1908 г.), управлява Виенското работническо певческо сдружение. От 1928 година до 1938 година е диригент на Австрийското радио, само че след окупацията на Австрия от нацистите е отхвърлен. В музиката му изчистената звукова форма се съчетава с твърда градивна скица и нереална мисъл. Посмъртно е оповестен неговият цикъл " Път към новата музика " (1960 г.). Умира 15 септември 1945 година в Митерзил, покрай Залцбург.

1857 година
Роден е Джозеф Конрад (псевд. на Йозеф Теодор Конрад Коженьовски) - британски публицист от полски генезис. Роден е в Бердичев, Украйна. Създава романите: “Капризът на Олмейра ” (1895 г.), “Лорд Джим ” (1900 г.), “Сърцето на тъмнината ” (1902 г.), “Ностромо ” (1904 г.), “Очите на Запада ” (1911 г.), “Случай ” (1913 г.) и други Пише разкази, повести и литературна рецензия. Умира на 3 август 1924 година в Бишопсбърн, покрай Кентърбъри.

1830 година
Роден е Николай Николаевич Обручев - съветски боен и държавен деятел, генерал-адютант (1878 г.). Отличава се в Руско-турската война (1877-1878 г.). Отказва да взе участие в потушаването на Полското въстание (1863-1864 г.). От 1876 година до 1881 година е началник на Военнонаучния комитет на Главния щаб. Близък помощник на А. Милютин. Разработва стратегически проект за войната с Турция (1876 г.), който се реализира през 1877-1878 година От 1881 година до 1897 година - шеф на Главния щаб. Член на Държавния съвет (от 1893 г.). От 1897 година е в оставка. Живее във Франция, в имението на жена си. Умира на 8 юли 1904 година в имение Жор, департамент Дордон, Франция.

1812 година
Роден е Хенрик Консианс - белгийски публицист (пише на холандски език). Автор на исторически романи: “Лъвът на Фландрия ” (1838 г.), “Селската война ” (1853 г.) и други, в духа на романтизма. Реалистични трендове се откриват в романа “Сиск ван Роземео ” (1844 г.). Умира на 10 септември 1883 година в Брюксел.

1596 година
Роден е Николо Амати – италиански занаятчия цигулар, преподавател на Гварнер и Страдивари.
Амати е италианско семейство на майстори лютиери. Родоначалник е Андреа Амати (ок. 1520 -ок. 1580 г.), занаятчия на цигулки от типичен тип; негови синове са Андреа-Антонио Амати (ок. 1540 - сл. 1600 г.) и Джироламо Амати (1561-1630 г.). Най-известен е синът на Джироламо - Николо Амати (1596-1684 г.), чиито принадлежности са изключително скъпи.

1368 година
Роден е Карл Шести Безумни – крал на Франция в интервала 1380 – 1422 година
Поема трона още като момче. Коронясан е на 25 октомври в Реймс на 11-годишна възраст. До 1388 година е под покровителството на чичовците си. Умира на 21 октомври 1422 година

На тази дата умират:
2016 година
Умира Сидни Нюман Дарби (88г.), американски откривател, татко на платната за уиндсърфинг.

1963 година
Умира Георги Алексеевич Ушаков - съветски откривател на Арктика, доктор на географските науки. Роден е на 30 януари 1901 година в с. Лазарево, днешна Амурска област. Работи в Главното ръководство на хидрометеорологичната работа на Съюз на съветските социалистически републики (1936-1940 г.), в АН на Съюз на съветските социалистически републики (1940-1958 г.). През 1926 година основава и в течение на 3 години ръководи първото съветско населено място на о-в Врангел (дн. Ушаковски). През 1930-1932 година управлява експедицията до Северна земя и основава полярната станция “Остров Домашний ”. Заедно с геолога Н. Н. Урванцев първи изследва Северна земя и открива, че тя е архипелаг. През 1935 година управлява първата съветска морска експедиция на ледоразбивача “Садко ”. Неговото име носят планина в Антрактида, нос на о-в Врангел, о-в в Карско море, река на о-в Октомврийска гражданска война в Северна земя.

1937 година
Умира Атила Йожев - маджарски стихотворец. Роден е на 11 април 1905 година в Будапеща. Член на Комунистическата партия от 1930 година Автор на стихосбирки: " Аз не крещя " (1924 г.), " Грацията на нощта " (1932 г.), " Много тъжно " (1936 г.) и други

1894 година
Умира Робърт Луис Стивънсън – британски публицист от шотландски генезис. Роден е на 13 ноември 1850 година Завършва Юридическия факултет на Единбургския университет (1875 г.). Пътешества доста. Страда от тежка форма на туберкулоза, от 1890 година живее на островите Самоа. Първата му книга - “Пентландското въстание ” излиза през 1866 година Световна популярност му носи романът “Островът на съкровищата ” (1883 г.) – типичен пример на приключенската литература. Романи: “Похитеният ” (1886 г.), “Владетелят на Балантре ” (1889 г.), “Корабокрушенци ” (1892 г.), “Катриона ” (1893 г.), “Принц Ото ” (1885 г.) и “Черната стрела ” (1888 г.). Психологическата повест “Странната история на доктор Джекил и мистър Хайд ” (1886 г.) дава класическо за британската литература решение на тематиката за двойника.

1892 година
Умира Афанасий Афанасиевич Фет, Шеншин - съветски стихотворец. Роден е на 5 декември 1820 година в с. Новосьолки, дн. Мценски регион, Орловска област. Син на помешчика А. Н. Шеншин и Каролина Фет; записан като наследник на Шеншин. Когато навършва 14 години се обяснява юридическа неправомерност на това записване, което го лишава от дворянски привилегии. През 1844 година приключва Философския факултет на Московския университет. През 1845 година постъпва на военна работа, с цел да получи дворянско звание. “Лирически мавзолей ” (1840 г.) е първият му алманах със стихове. От началото на 60-те години в поредност от публицистични публикации пази помешчиците. Излиза в оставка и живее в селското си имение. В края на живота си се завръща към литературата и издава 4 сборника със стихове под общото заглавие “Вечерни огньове ” (1883-1891 г.). Фет е бранител на доктрината за “чисто изкуство ”, заобикаля проблемите на обществената реалност и най-горещите въпроси на времето. Поезията му е мелодична (много от стиховете му са текстове за музикални произведения); своебразието на неговия психологизъм е в пресъздаването на мимолетните душевни настроения и положения. Превежда съчинения от Хораций, Овидий, Гьоте и други антични и нови поети. Прави първия превод на съветски език на трактата на А. Шопенхауер “Светът като воля и визия ” (1881 г.). Автор на записките: “Моите мемоари ” (ч. 1-2, 1890 г.) и “Ранните години на моя живот ” (публ. 1893 г.).

1882 година
Умира Сергей Генадиевич Нечаев - съветски бунтовник. Роден е през 1847 година в Иваново. Създава тайната терористична организация " Народна кавга " (1869 г.) за битка с царизма. Издига концепцията за така наречен " казармен комунизъм ". Емигрира в чужбина (дек. 1869 г.) след разгрома на организацията. Поддържа връзка с Хр. Ботев. Арестуван от швейцарски управляващи в Цюрих (1872 г.) и предаден на съветското държавно управление. Осъден е на 20 години каторга. Автор на " Катехизис на революционера ".

1854 година
Умира Йохан Петер Екерман - немски книжовник. Роден е на 21 септември 1792 година във Винзен, Бавария. Секретар и другар на Й. В. Гьоте. През 1821-1823 година учи литература и хармония в Гьотингенския университет. Издава " Разговори с Гьоте от последните години от неговия живот " (ч. 1-3, 1837-1848 г.) - най-пълният е живописен приключен документ измежду всички записки за поета. Занимава се също с архива на Гьоте и подготовката на неговите съчинения за щемпел. Автор на лирически сборници (1821 година, 1838 г.).

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР