На тържествена церемония Димитър Радев, управител на БНБ, беше избран

...
На тържествена церемония Димитър Радев, управител на БНБ, беше избран
Коментари Харесай

Управителят на БНБ бе избран за доктор хонорис кауза на УНСС

На тържествена гала Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, беше определен за лекар хонорис идея на УНСС.
Прочетете още
„ Ролята на Българска народна банка при влизането на България в Еврозоната ще се промени като при взимане на решения за паричната политика, по този начин и при нейното използване “, съобщи той по време на церемонията.

Почетното научно звание се присъжда поради заслугите на Димитър Радев, който е ученик на УНСС, като международно приет икономист и специалист в ръководството на обществените финанси, за забележителния му принос за издигането на престижа на образователното заведение като проучвателен и учебен център с национално и интернационално значение. Председателят на Народното събрание Росен Желязков дефинира фигурата на Димитър Радев по този начин:

" Има енциклопедизма на познанието,а не циклопедизма на натрапливото незнание, което сме привикнали да следим към нас ".

В лекцията си пред студентите и управлението на УНСС Димитър Радев очерта вероятностите за икономическата среда като несигурни. Създаването на работеща политическа обстановка и структура и държавно управление с ясни цели е една от стъпките към финансовата непоклатимост и приемането на България в Еврозоната, акцентира шефът на Българска народна банка. Консолидацията на макроикономическата рамка е втората стъпка към непоклатимост у нас. Дали това ще се случи, дните до пролетта ще бъдат значими, акцентира Димитър Радев.

" Монетарните условия у нас при прехода сред двата парични режима ще зависят освен от развиването в Еврозоната и от развитията в страната, в това число във връзка с инфлацията и растежа на стопанската система, фискалната позиция, кредитния риск. Това обаче, което в най-голяма степен ще дефинира посоката на паричната ни политика в кратковременен проект, е моментът на присъединение на страната към Еврозоната. Решението за това ще бъде ясно напролет на идната година. Ако това решение е позитивно за влизане на страната в Еврозоната на 01.11. 2025 година, ще преминем към гладко и следено понижаване на условията на комерсиалните банки във връзка с техните запаси в Българска народна банка. Ако решението е негативно, това ще значи неподходящо развиване във връзка с нивото и траекторията на инфлацията и ще докара най-вероятно до в допълнение стягане на паричните условия в средата ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР