На своето заседание правителството одобри решение за приемане на Национална

...
На своето заседание правителството одобри решение за приемане на Национална
Коментари Харесай

Крачка напред: Приеха програма за превенция на домашното насилие

На своето съвещание държавното управление утвърди решение за приемане на Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2023 година, оповестиха от пресслужбата на служебния кабинет.

В документа са включени оферти от министерства и неправителствени организации, работещи в областта на предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.

Набелязани са дейностите, които следва да бъдат осъществени през актуалната година, виновните органи, източниците на финансиране, периодите за осъществяване, както и предстоящите резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни ограничения. В документа са залегнали и действия за предварителна защита, за образование и подготовка, за отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевшите от домашно принуждение, работа с причинителите, както и ограничения за надзор и оценка.

Приемането на решението не води до влияние върху държавния бюджет. Съгласно член 6, алинея 6 от Закона за отбрана от домашното принуждение, средствата за финансиране на осъществяването на отговорностите по одобряваната всяка година национална стратегия се дефинират годишно със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджетите на министерствата, избрани в програмата.

През март т.г. Министерството на правораздаването, Министерството на вътрешните работи, Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки, към които действат районни центрове за консултиране, подписаха Меморандум за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. Меморандумът планува във всеки открит случай на разположение, потърпевшо от домашно принуждение, органите на Министерство на вътрешните работи да го осведомят за опцията да употребява безвъзмездна правна помощ и след изявено предпочитание да му спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР