На свое заседание в понеделник (25 януари) Надзорният съвет на

...
На свое заседание в понеделник (25 януари) Надзорният съвет на
Коментари Харесай

НОИ утвърди проектобюджета на общественото осигуряване за 2022 г.

На свое съвещание в понеделник (25 януари) Надзорният съвет на Националния застрахователен институт утвърди плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година В проектозакона са отразени параметрите на плануваните за идната година социално-осигурителни политики в страната.

В осъществяване на своите пълномощия по Кодекса за обществено обезпечаване, членовете на съвета се срещнаха със заложените в документа законови промени и поддържаха с болшинство направените оферти. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно съдействие, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласоподаване в Народното събрание.

В съвещанието участваха избраните от Министерския съвет нови представители на страната в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт – Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика, Георги Йорданов, заместник-министър на опазването на здравето, и Йордан Татарски (Министерството на стопанската система и индустрията).

Проектобюджетът на ДОО за 2022 година предвижда от 1 юли пенсиите да се осъвременят с 6,1 на 100. От тази дата минималната пенсия ще бъде 392,57 лв., а оптималната резервира размера си от 1 500 лв.. Заложено е покачване с 6,1 на 100 и на обществената пенсия за напреднала възраст - от 1 юли тя ще стане 180,37 лв. вместо досегашните 170 лв..

Минималната заплата от 1 април става 710 лв., а оптималният застрахователен приход се покачва на 3400 лв..

Минималният застрахователен приход на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители ще се усили от 420 на 710 лв., колкото ще бъде минималната работна заплата. От 1 април толкоз ще бъде и минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се. От 1 април се усилва от 12 на 15 лв. минималното на ден обезщетение за безработица. Максималният му размер се резервира на 74,29 лв..

Очакванията са през 2022 година междинната пенсия без Коронавирус добавките да доближи 573,76 лв..

В проектобюджета е заложено покачване от 1 април на 710 лв. на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст. Запазва се досегашният режим за заплащане на болничните - първите три дни от работодателя, а от четвъртия от ДОО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР