На свое заседание днес Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“

...
На свое заседание днес Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“
Коментари Харесай

ДФЗ отпуска 3,5 млн. лева за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

На свое съвещание през днешния ден Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ утвърди запас от 3 500 000 лева за 2023 година по схемата за подкрепяне „ Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция “.

До влизане в действие на новите схеми за държавни помощи, според законодателството за държавните помощи след 2023 година, се планува в този момент настоящата скица да се ползва до 30.06.2023 година

Целта на помощта е насърчаването на дребни и междинни предприятия, аграрни стопани, производители на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за непринудено обезпечаване на селскостопанска продукция против неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия, и други неподходящи климатични събития, чрез отчасти компенсиране на разноските за подписване на застрахователна лавица.

През 2021 година по искане на браншовите организации схемата беше пренотифицирана, като в обсега ѝ бяха включени зърнените култури: пшеница, ечемик, царевица и маслодайни: слънчоглед и рапица.

Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди към застрахователните компании.

При плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн подпомагането е не повече от 195 лева на хектар. При зърнени и маслодайни култури подпомагането е до 21 лв. на хектар.

Предстои да бъдат направени инструкции за кандидатстване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР