На свиканото днес извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат на

...
На свиканото днес извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат на
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда мерките след края на извънредното положение

На свиканото през днешния ден изключително пленарно съвещание депутатите ще прегледат на първо четене измененията в Закона за здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Текстовете към този момент получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага ограниченията за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничението на икономическите последствия от нея, които да бъдат прилагани след края на изключителното състояние. Срокът му изтича на 13 май, а държавното управление взе решение да не предлага неговото удължение.

Законопроектът цели основаването на правна рамка, която да подсигурява забавянето на разпространяването на болестта, както и естествената работа на здравната ни система.

В него е написано, че всички противоепидемични ограничения ще се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев или на шефа на съответната районна здравна ревизия по предложение на основния държавен здравен контрольор.

Здравният министър ще дефинира и наложителната изолираност на болните от заразни заболявания, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезнали у нас от други страни.

Освен в здравната сфера, част от ограниченията са и социално-икономически. Предвижда се употребеният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж.

Предлага се още да не се организира Национално външно оценяване за възпитаници от IV и X клас за тази образователна година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР