На Световния ден за борба с болестта на Паркинсон –

...
На Световния ден за борба с болестта на Паркинсон –
Коментари Харесай

Нова терапия подобрява състоянието с 10 години при късен паркинсон

На Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон – 11 април, в хотел „ Маринела “ в София се състоя полемика с водещи невролози и в наличието на пациенти. Събитието бе с поддръжката на Стада – България и с присъединяване на Националната организация на хората, заболели от късен Паркинсон и Медицински център „ РареДис “.

Акад. Иван Миланов – ръководител на Българското сдружение по неврология и шеф на Университетската болница по неврология и психиатрия „ Свети Наум “ в София – изясни на полемиката какви са преимуществата на ново за България лекуване на късен паркинсон, утвърдено за реимбурсиране от Здравната каса.

Акад. Миланов, какво съставлява нововъведената в България терапия за късен паркинсон?

Това ново лекуване също се вкарва в организма посредством гастрална помпа, само че за разлика от предходната терапия вместо две съдържа три продукта. В остарялата помпена терапия главният медикамент, който реализира лекуването, е леводопа, плюс субстанция, която забавя разграждането на леводопата. Но тъй като разграждането на леводопа става по два биохимични пътя, в новата помпена терапия е добавена трета субстанция, която забавя разграждането на леводопа и по втория биохимичен път. Тоест до момента се блокираше единствено единия път на разграждане, а към този момент се блокират двата пътя и се чака по-големи количества от лечебната субстанция да доближават до мозъка и да оказват лековит резултат.

Вече имаме няколко пациенти на новата терапия. Друго преимущество е че самата помпа-компютър, която дозирано подава медикаментите, е по-малка. Това е доста по-удобно за пациентите.

Защо на хората с късен паркинсон медикаментите на хапчета не работят ефикасно?

В един миг медикаментите в таблетна форма стопират да работят, тъй като мозъкът получава пулсионно – на пикове и на спадове – лечебната субстанция. Като пиеш едно хапче, внезапно концентрацията на медикамента нараства, настава пик и по-късно – внезапен спад. Това поврежда рецепторите на мозъчните кафези, върху които би трябвало да работи леводопата. Когато мозъкът самичък си продуцира леводопа, я отделя на дребни количества, кванти – толкоз, колкото е належащо. Докато с хапчета ние безусловно насилваме мозъка с високи дози от лекарството и това е повода в един миг медикаментите да нямат резултат. Самата леводопа е субстанция, която не може да се разтвори във вода и да се поема отмерено на дребни глътки денем, в случай че се стрие в шише с вода. Правеха преди време такива опити – счукваха хапчета, заливаха ги с 2 литра вода и добавяха малко лимон за консервиране на разтвора. Но тези опити не дадоха нужния резултат. Така че новата помпена терапия е най-хубавата за отмерено подаване на медикамента.

Разбира се, за лекуване на късен паркинсон се употребява и дълбока мозъчна стимулация. Тя се употребява, тъй като има някои преимущества, само че я оставяме на втори проект поради някои дефекти. Все отново при нея се влиза в мозъка, не е като да се влезе с тръбичка в стомаха. При дълбока мозъчна стимулация може да се получат странични резултати от стимулатора, който подава електрически импулси към мозъка. Тези пациенти постоянно развиват меланхолия.

Какъв е резултатът на новата помпена терапия при пациентите, които към този момент я ползват?

В началото пациентът усеща голяма разлика в положението. Ефектът на лечението е трагичен. Като видиш пациента преди да му се ползва това лекуване и по-късно, не можеш да познаеш, че е същият човек.

А когато пациентът е доста повреден от заболяването, какъв е резултатът на помпената терапия?

Няма значение какъв брой напреднала е заболяването на Паркинсон и какъв брой повреден от нея е пациентът. Терапията работи. Той се усъвършенства. Неговото положение се връща обратно във времето. Сякаш внезапно този човек се е подмладил с 10 години.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР