На света едва ли има друг град, където всяка легенда

...
На света едва ли има друг град, където всяка легенда
Коментари Харесай

5 приказни легенди на Прага

На света надали има различен град, където всяка легенда да е обвързвана със съществуващо и до през днешния ден място, всяка къща с видение да е още там и зад всеки ъгъл да дебнат къде действителни, къде измислени истории отпреди много-много епохи. Прага е безусловно баснословен град. Всяка улица си има свое поверие, всяко площадче – легенда, а къщите си имат емблеми и имена като живи. Легендите на Прага са като карта – може да ги оставим да ни водят и това ще е най-вълнуващата разходка из града.

 

Астрономическият часовник на Старое место



Създаден от Микулаш от Кадан през 1410 година, часовникът остава вечно обвързван в легендите с името на занаятчия Гануш – часовникар и учител по математика в Карловия университет. Той усъвършенствал часовника и се грижел за него, а това било сериозна работа – сходен механизъм нямало на никое място в Европа. Освен часа часовникът демонстрира още и годината, месеца, деня, изгрева и залеза на слънцето, лунния календар и знаците на зодиака. На всеки кръговиден час се разиграва същински театър – в специфични прозорчета се появяват 12-те апостоли, следвани от Христос, който благославя хората изпод. През това време фигурките на кулата извършват своя танц – Смъртта бие камбаната, Суетният се оглежда в едно огледало, а Скъперникът подрънква кесията с парите си.

Някогашните членове на пражкото кметство се страхували, че Гануш ще сътвори и другаде сходно знамение, и по тази причина наели хора да го ослепят. Раните на остарелия занаятчия не желали да зараснат и той помолил да го заведат до часовника за финален път. Там натиснал едно скрито лостче и край – часовникът спрял. Скоро Гануш починал, а часовникът не тръгнал още цялостен век – легендата твърди, до момента в който хората не помнят стореното на майстора зло.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР