На сцената: Жителите на Маракеш прекарват една нощ по улиците, докато други бягат

...
Когато прахът започна да се утаява, настъпи паника. Писъци отекваха
Коментари Харесай

Когато прахът започна да се утаява, настъпи паника.

Писъци отекваха по тесните улици на стария град на Маракеш, когато степента на нараняванията и щетите стана ясно.

Само секунди преди земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер да разтърси мароканския град, десетки хора се наслаждаваха на петъчната си вечер по претъпканите алеи и на оживения градски площад Джемаа ел-Фнаа.

Други бяха заспали, когато земята започна силно да се тресе малко след 23 часа. местно време (18:00 ET).

 Жител се придвижва през развалините след земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер в Маракеш на 9 септември 2023 г. Мощно земетресение, което разтърси Мароко в края на 8 септември, уби повече от 600 души, показват данни на вътрешното министерство, карайки ужасените жители да напуснат домовете си насред нощта. Жител се придвижва през развалините след земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер в Маракеш на 9 септември 2023 г. Мощно земетресение, което разтърси Мароко в края на 8 септември, уби повече от 600 души, показват данни на вътрешното министерство, карайки ужасените жители да напуснат домовете си насред нощта. Фадел Сена/AFP/Getty Images галерия

Тъй като земетресението причини срутване на сгради, убивайки повече от 1000 души в Мароко, онези, които можеха, се тълпяха по улиците. Въпреки че някои бяха казали на CNN, че първоначално не са осъзнали какво се случва, страхът от вторични трусове и нови срутващи се сгради скоро предизвика усещане за реалност.

Когато мащабът на това природно бедствие бавно започна да се проявява, мнозина се отправиха към широки, открити пространства, възможно най-далеч от високи сгради, стълбове за лампи и електрически кабели.

Тежко ранени хора бяха изнасяни от разрушените домове на носилки или дори увити в килими, а виковете за помощ ставаха все по-силни и по-силни. В някои случаи останаха глухи, екипът на линейката върна възрастна жена. С превозното средство, пълно с ранени хора, екипажът – видимо потресен от сцените – обясни, че просто нямат достатъчно място, за да я откарат в болница.

 Общ изглед на щетите в историческия град Маракеш след мощно земетресение в Мароко, 9 септември 2023 г. REUTERS/Abdelhak Balhaki Общ изглед на щетите в историческия град Маракеш след мощно земетресение в Мароко, 9 септември 2023 г. REUTERS/Abdelhak Balhaki Абделхак Балхаки/Ройтерс  Повредено превозно средство е на снимка в историческия град Маракеш след силно земетресение в Мароко, 9 септември 2023 г. REUTERS/Abdelhak Balhaki Повредено превозно средство е на снимка в историческия град Маракеш след силно земетресение в Мароко, 9 септември 2023 г. REUTERS/Abdelhak Balhaki Абделхак Балхаки/Ройтерс

Много от тези, които имаха късмета да се отърват невредими от земетресението, останаха на улицата до ранните зори. С разрушени домове и слухове за още по-силен вторичен трус, бяха издигнати импровизирани легла, когато хората решиха да лагеруват на улицата. На сутринта някои от тях все още бяха там, много от градските паркове, площади и паркинги се превърнаха в трагични импровизирани къмпинги.

Други решиха да напуснат. Семейства, включително домашни любимци, натъпкани в малки претъпкани коли, качили се на мотоциклети или – в някои случаи – дори избрали конски каруци. Тези, които можели, казаха на CNN, избрали да заминат за крайбрежните градове на Мароко Рабат или Казабланка. За други беше достатъчно да напуснат града зад гърба си и да намерят убежище някъде, навсякъде извън града.

Те оставиха след себе си исторически град, силно повреден. Медината и градските стени на Маракеш, обожавани от туристите, бяха ударени особено тежко, тъй като техните вековни структури не можаха да издържат на силното разклащане.

 Държавната телевизия Morrow Al-Aoula в събота показа множество срутени сгради близо до епицентъра на земетресението. class= Държавната телевизия Morrow Al-Aoula в събота показа множество срутени сгради близо до епицентъра на земетресението. Ал-Аула

Докато Маракеш страдаше, епицентърът на земетресението беше на около 50 километра, в селския, планински регион Ал Хауз.

От тези селски райони десетки, ако не и стотици ранени бяха докарани в спешното отделение на болницата CHU Мохамед VI в града.

В двора на болницата имаше сцени на отчаяние.

При пълен капацитет на болницата медиците извършиха триаж на открито с много пациенти, включително някои, които изглеждаха тежко ранени, лекувани извън болницата в редица болнични легла.

Докато повечето пациенти от Маракеш бяха прегледани до сутринта, тези от селските райони продължиха болезненото си чакане.

В много случаи чакащите за лечение са загубили близки при земетресението. Една жена от малкия град Чичауа, с която CNN разговаря пред болницата, каза, че съпругът и дъщеря й са останали под развалините. Тя каза, че няма надежда за членовете на семейството си.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР