На старта на предизборната кампания електоралните нагласи сочат, че 33,8%

...
На старта на предизборната кампания електоралните нагласи сочат, че 33,8%
Коментари Харесай

Изборите в София: Терзиев води с 10% на Хекимян, показва проучване на ЦАМ

На старта на предизборната акция електоралните настройки сочат, че 33,8% ще гласоподават за претендента на коалиция „ Политическа партия, Демократична България и Спаси София “ Васил Терзиев за кмет на София, 23,7% за претендента на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, 13,8% за претендента на Българска социалистическа партия Ваня Григорова, а 10,2% за претендента на „ Възраждане “ Деян Николов. 4,6% от хората ще дадат гласа си за Вили Лилков, а 3% за претендента на „ ИТН “ Ивайло Вълчев.

Това съобщи шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов, който показа резултати от социологическото изследване на тематика „ Електорални настройки в София на старта на предизборната акция “, извършено в интервала 30 септември – 3 октомври 2023 година, в което са взели участие 1003 пълнолетни жители на столицата, съобщи БГНЕС.

35% ще поддържат листата на „ Политическа партия, Демократична България и Спаси София “ за общински съветници, 25,1% тази на ГЕРБ-СДС. 12,2% ще гласоподават за листата на „ Българска социалистическа партия за България “, 9,8% за тази на „ Възраждане “. 2,8% ще поддържат листата за общински съветници на Има Такъв Народ, 2,4% тази на КОД.

В София политикът с най-голям е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, следвана от премиера акад. Николай Денков. На трето място е президентът Румен Радев, а на четвърто вицепрезидентът Илияна Йотова.

На пето място по доверие се подрежда съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков, а на шесто – водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Васил Терзиев се подрежда на седма позиция. „ Кандидатът за кмет на София с най-голям рейтинг е Васил Терзиев “, акцентира Юлий Павлов.

На осмо място по доверие е министърът на финансите и съпредседател на Политическа партия Асен Василев. Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов заема девето място, а водачът на „ Спаси София “ Борис Бонев е десети по доверие в класацията.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян се подрежда на 11 позиция. Кандидатът на социалистите Ваня Григорова заема 12 място.

По отношение на доверието в институциите държавното управление се употребява с най-голямо доверие, на второ място е президентската институция, а на трето Народното събрание. „ Недоверието към президенството е по-голямо от доверието “, означи Павлов.

Като най-сериозен проблем пред страната сега за 48,3% от интервюираните са високите цени и инфлацията, на второ място е битката с корупцията, на трета позиция е присъединението към Шенген и Еврозоната, на четвърто – правосъдната промяна и смяната на Конституцията.

Електоралните настройки сочат и че 46,3% от гласоподавателите ще гласоподават на изборите на 29 октомври и към този момент са решили за кого.

Ако има балотаж 55,7% от гласоподавателите биха подкрепили Васил Терзиев, 40,3% Антон Хекимян, а 4% декларират, че ще отбележат „ Не поддържам никого “.

42,6% от участниците в изследването са декларирали, че за тях по-скоро не е значимо дали бащата или дядото на даден претендент за кмет са били от Държавна сигурност, тъй като никой не носи виновност за дейностите на роднините си. За 34,7% е значимо дали родственици на даден претендент са били част от Държавна сигурност, а 22,7% нямат изрично мнение по въпроса.

30,7% считат, че е по-добре Паметникът на Съветската войска да си остане на мястото. 27,8% са на мнение, че е по-добре той да бъде изместен в музей. 22% декларират, че е по-добре да бъде опустошен, а 19,5% нямат изрично мнение.

37% дефинират своите политически възгледи като „ център “, 40% се дефинират за десни, а 20% с леви убеждения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР