На срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме цялостна

...
На срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме цялостна
Коментари Харесай

Украйна ще замени съветското оръжие със западно

На срещата на върха в Мадрид НАТО ще одобри цялостна стратегия за поддръжка на Украйна за превъоръжаване на армията й с оръжия на НАТО и за приближаването й към Алианса, съобщи през днешния ден на конференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на министрите на защитата на Алианса.

" На срещата на върха след две седмици (в Мадрид - б.р.) водачите ще одобрят нов повсеместен пакет за подкрепяне на Украйна, който ще й помогне да премине от постсъветско към съвременно въоръжение на НАТО и да се сближи с Алианса ", сподели той. 

До края на юни Съединени американски щати ще пратят на Украйна реактивни системи за залпов огън HIMARS, заяви ръководителят на комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили на брифинг след съвещанието на контактната група " Рамщайн-3 ". В нея участваха министрите на защитата на 45 страни.

Международната общественост е предоставила на Украйна 97 000 противотанкови системи, " това е повече от броя танкове в целия свят ". Мили съобщи, че Украйна води война дейно и употребява артилерията по-успешно от Русия. " Ясно е, че Русия има повече артилерия от Украйна. Оценките са разнообразни. Някои споделят, че е 45 пъти повече, 20 пъти повече, 10 пъти. По думите му руснаците употребяват артилерията единствено с цел да засипват с безполезен огън градовете. 

Съединени американски щати и съдружниците към този момент са дали на Украйна десетки 155-мм гаубици и съвсем половин милион снаряди. 

Мили означи, че към днешна дата 420 украински военни са подготвени да ръководят гаубици М777, 300 - самоходни гаубици М109, 129 - бронетранспортьори М113, 100 - дронове. 60 украинци са подготвени да управляват HIMARS.

Съединени американски щати ще пратят военна помощ за 1 милиарда $. 

▪️18 броя 155-мм гаубици;

▪️36 000 155-мм снаряди;

▪️18 тактически автомобила за превозване на гаубици;

▪️ спомагателни снаряди за HIMARS;

▪️ 4 автомобила за ремонт на техника;

▪️ 2 системи за брегова защита с ракети  " Харпун " ;

▪️ хиляди радиостанции със предпазена периодичност и оптични устройства, включително и за нощно виждане. Министърът на защитата Лойд Остин заяви, че ще пратят помощта от август нататък.

Съветникът в президентската канцелария Арестович разяснява, че им би трябвало два пъти повече оръжие.

Графиката долу демонстрира съотношението сред обещани и изпълнени оръжейни доставки за Украйна:



Освен Съединени американски щати Словакия ще даде вертолети, Полша и Нидерландия - артилерия, Германия - ракетни системи за залпов огън. 

БЛАГОДАРНОСТ

Украинският президент Володимир Зеленски изрази снощи благодарност към президента на Съединени американски щати Джо Байдън, откакто Съединени американски щати оповестиха нова военна помощ на стойност 1 милиард $.

„ Съединените щати оповестиха ново подсилване на нашата защита, нов пакет за военна поддръжка от 1 милиард $ “, сподели Зеленски. „ Благодарен съм за тази поддръжка, тя е изключително значима за нашата защита в източния район на Донбас. Също по този начин съм признателен за поддръжката на Съединени американски щати в активизирането на помощта на всички останали сътрудници “, сподели президентът и добави, че е разискал с Байдън „ тактическата обстановка на бойното поле и по какъв начин да ускорим успеха си “.

„ Всеки ден се боря за Украйна, с цел да получим нужното оръжие и съоръжение “, сподели Зеленски. „ Но храброст, мъдрост и тактически умения не могат да бъдат импортирани. А нашите герои имат такива “, добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР