На срещата на върха на страните членки в Брюксел тази

...
На срещата на върха на страните членки в Брюксел тази
Коментари Харесай

ЕС забрани полети на беларуски самолети над територията му

На срещата на върха на страните членки в Брюксел довечера бе решено да бъде неразрешено на беларуски авиолинии да реализират полети над въздушното пространство на Европейски Съюз.

" Европейският съвет  одобри необходимите ограничения за възбрана на прехвръкване над въздушното пространпство на Европейски Съюз на беларуски авиолинии и попречване на достъпа до летищата в Европейски Съюз на полети, оперирани от тези авиолинии ", се споделя в решението.

Освен това Европейски Съюз упорства за неотложно освобождение на задържания опозиционер Роман Протасевич и приятелката му София Сапега и да бъде обезпечена тяхната независимост на напредване. И също:

- Международната организация за гражданско въздухоплаване незабавно да проверява този невиждан и недопустим инцидент;

- Приканва Съвета да утвърди спомагателен лист с лица към листата със санкции;

- Призовава Съвета да утвърди спомагателни стопански наказания и приканва висшите представители и Еврокомисията да обмислят оферти в тази връзка без никакво забавяне;

- Призовава всички основани в Европейски Съюз превозвачи да заобикалят да прелитат над Беларус;

- Застава солидарно зад Латвия по случай с експулсирането на латвийски дипломати.

Тези решения Европейският съюз взе солидарно с интернационалното отвращение от държанието на Александър Лукашенко, който през вчерашния ден принуди пътнически аероплан да кацне в Минск, с цел да арестува търсен опозиционер.

Европейският съюз замрази и капиталова помощ за Беларус в размер на 3 мрлд. евро. Повечето европейски самолетни компании престанаха да летят над Беларус.

Вчера представителят по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел  прикани да се организира интернационално следствие на случая. Eвропейският парламент назова  инцидента " държавен тероризъм ".  

Би Би Си заяви, че дружно с журналиста е арестувана и приятелката му. Това е съветската гражданка София Сапега, която е пътувала с него. Тя е студентка в Европейския държавен университет във Вилнюс.  Представители на вуза оповестяват, че поставят всички старания Сапега да бъде освободена. 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разяснява, че случаят " постави под опасност живота на повече от 120 пасажери, включително жители на Съединени американски щати " и настоя беларуският публицист да бъде освободен неотложно. 

Американският сенатор Роберт Менендес и парламентаристи от Англия, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Чехия и Федерална Република Германия настояха да бъдат неразрешени полетите над Беларус и да се вкарат наказания.

Премиерът на Белгия Александер де Кроо прикани Европейски Съюз да забрани на самолетите " Белавиа " да кацат в Европейски Съюз. 

Литовската прокуратура заяви, че стартира престъпно следствие на насилственото отклонение на полета на " Райън еър " (Ryanair) в неделя.
Обвиненията включват   похищение на аероплан за терористични цели и отнасяне на хора в нарушаване на интернационалните контракти Литовският министър председател Ингрида Шимоните сподели, че няколко души, пътували със самолета, са били помолени да дадат показания при идването във Вилнюс.

" Безпрецедентната обстановка би трябвало да бъде разследвана подробно ", сподели тя пред публицисти, откакто се срещна с пасажерите от самолета.

Вилнюс има намерение да предложи   доста разширение на глобите по отношение на случая с отклоняването и насилственото кацане в Минск на самолета на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, в това число оповестяване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за търговски полети, съобщи пред публицисти през вчерашния ден президентът на балтийската република Гитанас Науседа.

" Ако Роман Протасевич не бъде освободен, ще има съществени наказания против режима, в това число признание на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за гражданската авиация, а самолетите на беларуската национална компания " Белавиа " ще се лишат от правото да кацат на летищата на страните от Европейски Съюз и НАТО, съобщи Науседа. " Посред бял ден беше осъществен акт на държавен тероризъм ", съобщи президентът и настоя за интернационално следствие. Латвийската самолетна компания airBaltic реши да не лети над територията на Беларус.

Съюзниците от НАТО ще се срещнат във вторник, с цел да обсъдят насилственото отклонение от Беларус на европейски пътнически полет.   

" Съюзниците се съветват по отношение на насилственото кацане на самолета Ryanair от Беларус и посланиците ще го обсъдят на следващия ден, " сподели представител на НАТО пред Агенция Франс Прес.

 

РУСИЯ ОТХВЪРЛИ ЗАГРИЖЕНОСТТА НА ЗАПАДА

Основният съдружник на Беларус - Русия, отхвърли загрижеността на Запада с аргумента, че интернационалните авиационни управляващи би трябвало да оценят случая.

Руският външен министър Сергей Лавров приказва по тематиката след срещата си с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас.

" Ние сме за това тази обстановка да не се прави оценка преждевременно. Важно е да се оцени цялата обстановка на трезва глава, въз основа на цялата налична информация, още повече, че представител на външното министерство на Беларус направи в детайли изказване ", каза Лавров.

Той съобщи, че казусът не е казус и даде образци. " Най-известният епизот е от 2013 година, когато по гледище на Съединени американски щати, Австрия принуди да се приземи самолетът на президента на Боливия без никакви следващи извинения ", съобщи Лавров. 

Руският външен министър добави и случай от 2016 година, когато аероплан на " Беларуските авиолинии " кацна принудителнов Киев, така кто Службата за сигурност на Беларус се интересувала от жител на Армения, който е бил на борда. Този жител тогава е изведен от самолета, който по-късно е траял полета си, още веднъж без никакви извинения.

 

БЕЛАРУС РАЗСЛЕДВА СЕБЕ СИ

В Беларус е основана комисия за следствие на обстановката с кацането на самолета на Ryanair, събитията ще бъдат оповестени в близко бъдеще, заяви РИА Новости по данни на авиационния отдел на Министерството на превоза и известията на републиката.

Самолетът на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, в неделя незабавно кацна на летището в Минск заради известие за бомба. Информацията за бомбата не е била доказана от пристигналите на място сапьори, а проверяващият комитет на Беларус разгласи образуването на наказателно дело по обстоятелството за подправен отчет за бомба.

 

ЛУКАШЕНКО ЗАТЕГНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ РЕЖИМА

Беларуският президент подписа ремонти в няколко закона за медиите и всеобщите мероприятия, с които стяга още повече реда. Забранява се:

- провеждането на всеобщи мероприятия без позволение на локалната власт

- събирането на пари за санкции при нарушение на провежданите на всеобщи мероприятия

- съобщаването на несанкционирани акции в пряк ефир. Забраната се отнася и за публицисти

- публицистите нямат право да вземат участие и провеждат акции, даже отразявайки ги

- публицистите и медиите да разгласяват проучвания на публичното мнение без позволение на страната

- да се оповестява за публични акции преди да е получено позволение

 

НА БОРДА НА САМОЛЕТА НЕ Е ИМАЛО БЪЛГАРИ

Въпреки вчерашните информации, че на отклонения аероплан е имало български жител, през днешния ден Министерство на външните работи заяви, че това не е правилно. 

" В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към способените дирекции на Министерството на външните работи на Литва за даване на информация през днешния ден началникът на бранш „ Южен Кавказ и Централна Азия “ в отдел „ Политика за източно съседство “ на Министерство на външните работи на Литва е уведомил по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български жители ", заяви Министерство на външните работи.

Министерството е изпратило питане за съществуването на българи борда на самолета и до авиокомпанията-превозвач, като към този момент няма отговор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР