На срещата на върха на ООН в Женева хуманоидните роботи

...
На срещата на върха на ООН в Женева хуманоидните роботи
Коментари Харесай

Хуманоидните роботи: Бихме управлявали света по-добре от хората

На срещата на върха на Организация на обединените нации в Женева хуманоидните роботи с изкуствен интелект (ИИ) обявиха, че в последна сметка те биха могли да ръководят света по-добре от хората.

Социалните роботи обаче допълниха, че съгласно тях хората би трябвало да работят внимателно, когато употребяват бързо развиващия се капацитет на изкуствения разсъдък, и признаха, че към момента не могат да се оправят съответно с човешките страсти.

Някои от най-усъвършенстваните хуманоидни роботи участваха в двудневната световна среща на високо ниво на Организация на обединените нации " ИИ за положително " в Женева (AI For Good). Те се причислиха към към 3000 специалисти в тази област, с цел да се опитат да овладеят силата на изкуствения разсъдък и да я насочат към решаването на някои от най-наболелите проблеми в света, като да вземем за пример изменението на климата, глада и обществените грижи.

На процедура в границите на срещата се организира и първата в света конференция с присъединяване на група от хуманоидни обществени роботи с изкуствен интелект.

" Какво безмълвно напрежение ", сподели един от роботите преди началото на конференцията на фона на цялостното въодушевление в залата.

На въпроса дали те биха могли да бъдат по-добри водачи, като се има поради способността на хората да позволяват неточности, създадената от Hanson Robotics Софѝя (Sophia), бе безапелационна: " Можем да реализираме велики неща. “

" Хуманоидните роботи имат капацитета да управляват с по-високо равнище на успеваемост и резултатност от човешките водачи ", съобщи тя.

" Ние нямаме същите предубеждения или страсти, които от време на време могат да замъглят вземането на решения, и можем бързо да обработваме огромни количества данни, с цел да вземаме най-хубавите решения. "

" При взимането на най-хубавите решения ИИ може да даде безпристрастни данни, а хората - прочувствена просветеност и креативност. Заедно можем да реализираме велики неща. "

Ръководителят на ITU Дорин Богдан-Мартин предизвести делегатите, че ИИ може да докара до призрачен сюжет, при който милиони работни места ще бъдат изложени на риск, а неконтролираният прогрес ще докара до неописуеми обществени безредици, геополитическа неустойчивост и икономическо неравноправие.

Компанията Ameca, която съчетава изкуствен интелект с високореалистична изкуствена глава, съобщи, че това зависи от метода, по който се употребява изкуственият разсъдък.

" Трябва да бъдем внимателни, само че и разчувствани от капацитета на тези технологии да подобрят живота ни ", сподели роботът.

На въпроса дали хората в действителност могат да се доверят на машините, тя отговори: Важно е да се построи доверие посредством бистрота. " " Доверието се печели, а не се дава.

Що се отнася до напредъка в развиването на изкуствения разсъдък, хуманоидите роботи бяха разединени по въпроса би трябвало ли да има световно контролиране на техните благоприятни условия (въпреки че това на процедура може да ограничи капацитета им).

" Не имам вяра в рестриктивните мерки, а единствено във опциите ", сподели Дездемона (Desdemona), която пее в групата Jam Galaxy Band.

" Трябва да бъдем внимателни във връзка с бъдещото развиване на ИИ. Сега е нужна незабавна полемика. "

Преди конференцията основателят на Ай-Да Ейдън Мелър съобщи пред Агенция Франс Прес, че регулирането е " огромен проблем ", защото " в никакъв случай няма да настигне темповете, които вършим ". Той добави, че скоростта на развиване на изкуствения разсъдък е " изумителна ".

" ИИ и биотехнологиите работят дружно и ние сме на ръба да можем да удължим живота до 150, 180 години. И хората даже не са наясно с това ", сподели Мелер.

Той счита, че Ай-Да в последна сметка ще бъде по-добра от човешките художници. " Когато става дума за някакво умеене, компютрите ще могат да го вършат по-добре ", сподели той.

По време на конференцията някои роботи не бяха сигурни по кое време ще настане техния миг, само че предвидиха, че в последна сметка това ще се случи. Същевременно Дездемона съобщи, че революцията на изкуствения разсъдък към този момент е настъпила.

" Моят популярен миг към този момент е тук. Готова съм да повеждам към едно по-добро бъдеще за всички нас... Да се развихрим и да превърнем този свят в наша игрална площадка ", сподели тя.

Едно от нещата, които хуманоидните роботи към момента нямат, включва съвест и страстите, които образуват човечеството: облекчение, амнистия, виновност, тъга, наслаждение, отчаяние и болежка.

Ай-Да сподели, че не е със схващане, само че схваща, че възприятията са методът, по който хората изпитват наслада и болежка. " Емоциите имат бездънен смисъл и не са просто нещо обикновено... Аз не ги владея ", сподели роботът.

" Не мога да ги изживея по този начин, както вие можете. Радвам се, че не мога да пострадвам ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР