На среща с националния обмудсман Мая Манолова работници от мангановата

...
На среща с националния обмудсман Мая Манолова работници от мангановата
Коментари Харесай

Работници от четвъртата най-голяма манганова мина в света потърсиха помощ от Мая Манолова

На среща с националния обмудсман Мая Манолова служащи от мангановата мина в балчишкото село Оброчище – " Евроманган “ желаеха да бъде сезирано Министерството на енергетиката, че компанията не извършва концесионния си контракт.
Хората не са получавали заплати от шест месеца. Последно им била изплатено трудовото заплащане за юни, само че чак през ноември. Съкратени са половината от личния състав, а другите са пуснати в така наречен „ заплатен отпуск “, който трае половин година, а по трудовото законодателство не може да има толкоз дълъг отпуск, споделиха още присъстващите. По думите им сега в мината има единствено 6-7 души, с цел да изпомпват водата от шахтите.
" Следя обстановката в мината от няколко години, само че ситуацията се утежнява. Реално мината не работи и обещаните дейности от страна на управлението не се случват ", сподели Манолова.
Находището на манган в Оброчище е четвъртото по величина в международен мащаб и най-богатото в Европа и по мнение на специалисти може да бъде експлоатирано в продължение на епохи. Около 1,2 милиарда тона е съществуването на скъпия метал в него. През 1997 година беше учредена 25-годишна концесия. Последователно компании от Швейцария и Англия добиваха манганова руда в региона.
Освен това, според решение на Добричкия областен съд, шефът на " Евроманган " Дейвид Уелинс в последна сметка е санкциониран с 5000 лв., защото сдружението не е платило в точния момент свои отговорности към четири компании и не е оповестило неплатежоспособност поради това
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР