На специално заседание турският парламент отхвърли забележките на американския президент

...
На специално заседание турският парламент отхвърли забележките на американския президент
Коментари Харесай

Турският парламент осъди изказването на Байдън за геноцида

На особено съвещание турският парламент отхвърли забележките на американския президент Джо Байдън към арменските искания за събитията от 1915 година

„ Като Велико национално заседание на Турция, ние със страдание и изрично осъждаме изявленията на американския президент Джо Байдън в изказването му от 24 април 2021 година за приемане на претенциите на арменските лобита за събитията от 1915 година “, се споделя в взаимна декларация на политическите партии, гласувана през вчерашния ден.

" Категорично отхвърляме тези неоснователни клюки, които нямат друго значение с изключение на изкривяването на историята с политически претекстове ", се споделя в него.

" Призоваваме президента Байдън да поддържа турските и арменските нации да живеят в мир, непоклатимост и сигурност ", се прибавя в него.

В събота Байдън назова събитията от 1915 година " геноцид ", нарушавайки дългогодишната традиция на американските президенти да се въздържат от потреблението на термина.

Позицията на Турция по събитията от 1915 година е, че гибелта на арменци в Източния Анадол е станала, когато някои са застанали на страната на нахлулите руснаци и са въстанали против османските сили. Последвалото изгнание на редица арменци е довело до голям брой жертви по време на техния път на изток в рамките на Османската имрерия.

Турция възразява против представянето на тези произшествия като „ геноцид “, описвайки ги като покруса, при която и двете страни са претърпели жертви.

Турция гневно отхвърля това да е съзнателна политика на геноцид.

Анкара неведнъж предлага основаването на взаимна комисия от историци от Турция и Армения, както и от интернационалните специалисти, които да се оправят с казуса.

През 2014 година Реджеп Тайип Ердоган - тогавашният министър-председател на Турция, а в този момент президент - изрази съболезнованията си и се извини на потомците на арменците, изгубили живота си в събитията от 1915 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР