На спешно свикана пресконференция днес австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува

...
На спешно свикана пресконференция днес австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува
Коментари Харесай

Курц: България е силно ощетена при разпределението на ваксините

На незабавно свикана конференция през днешния ден австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува остро политиката на систематизиране на имунизациите в Европейски Съюз.
Дозите не се разпределят, както е контрактувано, съгласно броя на популацията на обособените страни членки , съобщи Курц. Той загатна за улики, че е имало спомагателни ангажименти на " базар " сред обособени страни членки и фармацевтичната промишленост.

И до момента в който Австрия е " по средата " при систематизиране на дозите и до момента не може да се оплаче от загуби, страни като България са изключително ощетени , съобщи Курц. Според него в случай че наклонността се резервира, тъкмо тези страни ще могат да имунизират популацията си едвам в края на лятото или даже през есента.

За разлика от тях други страни може да са подготвени още в края на май. Като образец Курц уточни, че Малта, съотнесено към броя на популацията, ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини в сравнение с България. Нидерландия ще получи до тогава двойно повече дози от Хърватия. Малта се откроява с огромен брой ваксини, България - с дребен, даде означи Курц.

Като причина за това австрийският канцлер уточни спомагателни договаряния, състояли се в по този начин наречения " Управляващ ръб " (Steering Board) на Европейски Съюз. Там се е основал един тип " базар ", където евентуално са направени спомагателни сделки сред страните членки и фармацевтичните компании.

" Договорите на тази институция са секрети ", съобщи Курц , без да даде детайлности. Освен това съгласно австрийския канцлер има проекти практиката имунизациите да не се разпределят съгласно броя на популацията да продължи и през идните месеци.

Курц настоя за цялостна бистрота и почтено систематизиране. На национално равнище той е на едно мнение с вицеканцлера Вернер Коглер, че би трябвало да се разкрие кой е подписал вероятни спомагателни контракти и за какво това е в прорез с общата европейска цел за равноправно систематизиране.

В първа реакция по случая Европейската комисия отхвърли догатката , че има отклонения от авансово контрактуваната взаимозависимост сред числеността на популацията и броя на имунизациите, оповестяват австрийски медии. Самите страни са имали опция да заявят по-големи или по-малки количества в Управляващия ръб. " В този подтекст е допустимо да се договорят по-различни количества ", декларирал представител на Комисията. Решенията в борда се взимат общо от Комисията и страните.

Комисията държи на своята цел до края на лятото всички пълнолетни жители на Европейски Съюз да бъдат имунизирани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР