На снимката: Сомая ФарукиСлед като се обърна към световните лидери

...
На снимката: Сомая ФарукиСлед като се обърна към световните лидери
Коментари Харесай

Призив към ООН: Момичетата в Афганистан все още нямат достъп до класната стая, защитете ги

На фотографията: Сомая Фаруки
След като се обърна към международните водачи в Организация на обединените нации с молба да защитят образованието и правата на дамите в Афганистан, година откакто талибаните взеха властта, Сомая Фаруки, някогашен капитан на афганистанския момичешки тим по роботика, избухна в сълзи зад кулисите.

„ Миналата година бях в класната стая, само че тази година девойките не са в класната стая. Класните стаи са празни, а те са по домовете си. Така че ми беше прекомерно мъчно да се управлявам, да управлявам възприятията си “, сподели 20-годишната Фаруки пред „ Ройтерс “.

Фаруки, която в този момент учи в Университета за просвета и технологии в Мисури, напуща Афганистан през август предходната година, когато ислямистките талибани завзеха властта, а Съединени американски щати и съдружниците им изтеглят силите си след 20-годишна война, написа „ Ройтерс “.

В речта си в Организация на обединените нации в Ню Йорк тази седмица, когато международните водачи се събират за срещата на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации, тя ги прикани да се обединят и да изискат наново отваряне на учебните заведения за девойки и отбрана на техните права.

„ Тази седмица всички вие сте тук, с цел да предложите решения за смяна на образованието за всички, само че не би трябвало да забравяте тези, които [са] останали обратно, тези, които нямат шанса въобще да са в учебно заведение “, сподели Фаруки.

„ Покажете своята взаимност с мен и с милиони афганистански девойки. “

Талибаните обявиха, че дамите не би трябвало да излизат от вкъщи си без родственик от мъжки пол и би трябвало да покриват лицата си, макар че някои дами в градските центрове подценяват това предписание.

През март талибаните направиха противоположен завой във връзка с обещанието си да открият гимназии за девойки. Повечето тийнейджърки в този момент нямат достъп до класните стаи, а хиляди дами са били изтласкани от работната мощ заради по-строгите ограничавания и икономическата рецесия в Афганистан, настояват интернационалните организации за развиване.

Талибаните настояват, че зачитат правата на дамите в сходство с тяхното пояснение на ислямското право и че от март работят по метод за разкриване на девически гимназии.

В понеделник на срещата на високо ниво „ Трансформиране на образованието “ генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани талибаните „ неотложно да отстранен всички ограничавания върху достъпа на девойките до приблизително обучение “.

„ Образованието на девойките е измежду най-важните стъпки за реализиране на мир, сигурност и стабилно развиване на всички места “, съобщи Гутериш.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен откри във вторник Алианса за икономическа резистентност на афганистанските дами – партньорство сред Държавния департамент и Бостънския университет, ориентирано към поощряване на предприемачеството и просветителните благоприятни условия на афганистанските дами и разширение на опциите за работа както в Афганистан, по този начин и на други места.

„ Жените, без значение къде живеят, би трябвало да имат равни права във всеки аспект на живота си “, сподели Блинкен.

„ През 2022 година това би трябвало да е явно за всеки човек на тази планета. Но, несъмнено, не е и ние би трябвало да се борим за това. Трябва да се борим за това всеки ден “, добави Блинкен.

Рина Амири, специфичен делегат на Съединени американски щати за афганистанските дами, девойки и права на индивида, съобщи, че самодейността ще се сблъска с доста провокации. Нестабилността, неналичието на сигурност и финансовият безпорядък ще натежат на всички опити да се поддържа връщането на дамите в афганистанското общество.

„ Това, което желаеме да покажем, е, че има резистентност “, сподели тя.

Ферешт Фороу, основен изпълнителен шеф на Code to Inspire, първото учебно заведение по програмиране за дами и девойки в Афганистан, съобщи на събитието на алианса, че е трябвало да затвори учебното заведение си и да премине към онлайн образование, откакто талибаните са взели властта.

Тя избухна в сълзи, до момента в който споделяше, че 80% от учениците са се върнали в учебно заведение отдалечено и че от понеделник учебното заведение е съумяло да получи позволение от талибаните да отвори още веднъж условно.

„ Успяхме да накараме 300 девойки да се явят на приемен изпит и да дойдат в нашето учебно заведение по графичен дизайн. Просто е необикновено какъв брой мъчно беше тази година “, споделя тя през сълзи.

„ Текстовите известия, които получих от девойките, бяха сърцераздирателни “.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!34ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 21.09.2022, 10:46
21.09.2022, 10:31
21.09.2022, 09:57
21.09.2022, 09:26
Последни публикации-21.09.2022, 11:27-21.09.2022, 10:46-21.09.2022, 10:31Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР