На снимката по-горе е бъдещият президент Франклин Рузвелт. И ако

...
На снимката по-горе е бъдещият президент Франклин Рузвелт. И ако
Коментари Харесай

Момчето на мама

На фотографията нагоре е бъдещият президент Франклин Рузвелт. И в случай че на нас ни наподобява на момиче, то момченце с рокля нямало да направи усещане на никого по това време – до началото на 20-ти век това било нормалното облекло за дребните момчета.Роклята като дреха за момчета имала доста преимущества – давала независимост на придвижванията, елементарно се удължавала и ставала за по-голямо дете – а преди епохи облеклата били доста скъпи. Освен това дребните момчета били напълно под попечителството на майките си и това си личало добре по тяхното облекло. Интересно е, че рокличките на момчетата по предписание били по-ярки и цветни от тези на момиченцата. А момчешките долни гащи били поръбени с дантели.

На фотосите и картините от преди век и повече е мъчно да се разграничат момчетата от девойките. Трябва да се има поради, че момчетата са с рокли от по-плътни материи, с къса коса и обезателно прическата им е с път от едната страна – дамските прически били с път по средата.

Когато сред 4 и 8 годишната си възраст момчетата минавали в света на възрастните – към този момент имали собствен преподавател и татко им започвал да ги учи на „ мъжки “ занимания, започвали да носят панталони. Този алегоричен вододел даже се отбелязвал с празник.

В наши дни роклите за момчета са единствено куриоз от историята. Всъщност, в случай че някоя дама от преди два века ненадейно се окаже в нашето време, несъмнено ще се шокира извънредно доста от момиченцата в панталони!

Ето няколко любопитни мостри на ретро мода за момчета.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР