На снимката: Мартин ДимитровМартин Димитров е роден на 13 април

...
На снимката: Мартин ДимитровМартин Димитров е роден на 13 април
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ДЕБАТИ: На България ѝ трябва демократично и решително правителство

На фотографията: Мартин ДимитровМартин Димитров е роден на 13 април 1977 година в София. Завършил УНСС компетентност „ Международни стопански връзки “. От 2000 година работи в Института за пазарна стопанска система като икономист. През 2005 година Димитров е определен за депутат в 40-то Народно заседание от листата на обединението Обединени демократични сили и до 2007 година е секретар на парламентарната група. След присъединението на България към Европейския съюз, е евродепутат. Като водач на Съюз на демократичните сили, при започване на 2009 година, Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция. Бил е част от политическото управление на дясното обединяване Нова Република от януари 2017 година Народен представител от „ Реформаторски блок “ в 43-тия Парламент и от „ Демократична България “ в 45-тото, 46-тото и 47-мото Народно заседание. Председател на Комисията по икономическа политика и нововъведения в последния 47-ми Парламент. Кандидат за депутат от „ Демократична България “ в 24 МИР – София.
Г-н Димитров, ще се осъществен ли апокалиптичните прогнози за тежка зима или хората да са спокойни, че всичко ще е наред?

Хората би трябвало да са спокойни. При едно съответно постоянно държавно управление, нито един от тези страхове няма да се случи. На всеки проблем има решение, само че с съответно постоянно държавно управление.

И природният газ ще бъде обезпечен, и токът. Ние сме голям производител на електрическа енергия, изнасяме 25% от създаденото. Подобни картини, с които в хората се основават страхове, са безусловно ненужни.

Защо се основават такива страхове?

Според мен служебният кабинет, който се готви да ръководи цяла зима и има такава договорка на задкулисието, основава тези страхове, с цел да може по-късно да се оправдава – да каже: „ Ето, тези неща не се случиха, тъй като ние се справихме доста добре “.

Служебният кабинет се готви да ръководи през цялата зима – по този начин ли?

За мен служебният кабинет се готви да ръководи през цялата зима, като виждам сделка сред Радев и Борисов.

Ако фактически това е по този начин, какво би могло да направи обществото ни?

Резултатите от изборите са единственото, което може да промени една такава договорка. При положителни резултати, може да се направи дълготрайно държавно управление. Това е единственият вид.

Обявените едвам в този момент търгове за полутечен газ ще дадат ли резултат?

Първо, не трябваше да бъдат изпускани тези шест танкера, тъй като те бяха на цени по американската борса – т.е. три пъти по-ниски сега, спрямо нидерландската борса. Изпускането на тези танкери е неточност. В момента на цената на газа има спад, като не е ясно докога ще продължи тази обстановка. Моят съвет към служебния кабинет е да обезпечат газ до края на зимата бързо. В момента има по-добра обстановка във връзка с цената, която не се знае докога ще продължи.

Кои са верните енергийни политики оттук нататък съгласно Вас?

След 12 години разтакаване от страна на ГЕРБ интерконекторът получи Акт 16. Това, което би трябвало да се направи, е цялостните количества азерски газ по дълготраен контракт незабавно да бъдат купени – те са няколко пъти по-евтини от съветския газ. Отделно е значимо да се договорят спомагателни количества газ от Азербайджан – това е първото. Второто е да се купи полутечен газ – където и колкото има свободен.

Новата опорка против азерския газ са последните събития в Нагорни Карабах – т.е. Азербайджан атакува Армения, за какво няма наказания против тях. Как отговаряте на това?

Азербайджан реализира единодушие с Армения за няколко дни, а военните дейности бяха прекъснати. Нещо, което не се е случило сред Русия и Украйна.

Въпрос за икономическите политики – „ Демократична България “ желае да не се покачват налозите, за какво?

Това е доста значимо. Част от Европа ще навлезе в криза още тази година. За да може България да продължи икономическия напредък, не би трябвало да се усилват налозите, би трябвало да се усъвършенства събираемостта и да се удари корупцията. Това отново зависи от основаването на обикновено постоянно държавно управление. Служебният кабинет не може да свърши тези неща.

Какво бихте заложили в бюджета за 2023 година?

Трябва да има обезщетения и за тока, и за газа, и за парното и те да бъдат доста добре таргетирани. Освен дефиниране на енергийно бедните да вземем за пример, което е комплицирана, само че значима задача, може да има две цени за тока, газа и парното, тъй че да е ясно, че в случай че влязат в едно приблизително ползване, ще заплащат по-малко.

Кои са първите стъпки към депутинизация?

Депутинизацията включва първо, изрично присъединение към позицията на Европейския съюз за съществуващите наказания и за нови наказания и даване на оръжие на Украйна – това постоянно е била тезата на „ Демократична България “. Много значимо е да има модернизиране на Българската войска, тъй че тя да е подготвена и съответна на новите действителности. Службите ни също би трябвало да бъдат реформирани, тъй че да бъдат ефикасни и в тях да няма външни зависимости. Това са първите стъпки.

Би ли могла модернизацията да мине и през даване на оръжие на Украйна – ние да помогнем със остаряла руска техника и да получим от съдружниците ни нова техника безплатно, както стана при Чехия да вземем за пример?

Това беше формалната позиция на „ Демократична България “ – остарялото руско съоръжение да бъде предоставено на Украйна и то да бъде сменено, както направиха други страни. Това още може да се направи и е доста интелигентно.

Какво би трябвало да се направи, с цел да можем през 2024 година да влезем в еврозоната?

Трябва ни държавно управление, което да овладее инфлацията. Редно е да се има поради, че условия за преодоляване на инфлацията ще се основат. Ако част от света навлезе в криза, цените на доста първични материали ще стартират да спадат и при едно обикновено настоящо уверено държавно управление, с присъединяване на „ Демократична България “, инфлацията ще може да бъде овладяна. Това е най-важният въпрос за влизането в еврозоната.

Светът толкоз се е трансформирал, че с цел да привличаш вложения след пандемията от COVID-19, откакто вложителите изгубиха милиарди в Украйна и Русия, тъй като издигнатите там фабрики на процедура са изгубени, вложителите търсят цялостна сигурност. Търсят страните-отличници, които са в еврозоната, в Шенген, в Европейски Съюз, в НАТО, създали са правосъдната промяна, имат ниска налози. Ако желаеме да привличаме огромни вложители, би трябвало да се стремим България да е измежду най-хубавите образци.

Има ли от какво да се тормозят хората от приемането на еврото?

Дори левият икономист Пеканов (б.р. Атанас Пеканов, длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства) твърди, че резултатът върху инфлацията от еврозоната е 0,3 – единствено че той споделя стотни, а в действителност е хилядни. Това са анализите на Евростат. След като даже левите икономисти го признават, би трябвало да разберем, че от приемането на еврото няма да имаме проблем с инфлацията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР