На снимката: Илхам АлиевПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде

...
На снимката: Илхам АлиевПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан идва на двудневно посещение в България

На фотографията: Илхам Алиев
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента. 

Двамата президенти ще създадат обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и ще обсъдят развиването на съдействието в енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Днес президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от президента Радев с публична гала пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “, по време на която националният химн на България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава. Илхам Алиев ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

След церемонията по формалното посрещане, на „ Дондуков “ 2 президентите ще проведат среща на „ четири очи “, ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, след което Румен Радев и Илхам Алиев ще създадат взаимни изказвания за медиите.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще взе участие в церемонията по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките на визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически сътрудник на България в напъните за реализиране на диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб. м природен газ годишно, подписан от „ Булгаргаз “ през 2013 година По силата на съглашението доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години. Количествата бяха контрактувани още през 2008 година при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в цялостен размер природен газ от Азербайджан с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР