На сметката на капитана от Росгвардия Виталий Карабашев са най-малко

...
На сметката на капитана от Росгвардия Виталий Карабашев са най-малко
Коментари Харесай

Подвиг на разузнавача: Капитан Карабашев сам извежда 35 бойци от смъртоносен капан

На сметката на капитана от Росгвардия Виталий Карабашев са минимум 35 избавени сътрудници в разнообразни обстановки. Някои той е избавил по време на яростни борби, под мощен минометен огън. Други - през нощта са били безшумно изкопани отдолу под руините и доведени до техните лични линии. Приятели на героя описаха за няколко военни подвига на Царьград ТВ.

„ Жива легенда “, „ Патриот на своята страна “, „ Роден да бъде боен “ – по този начин локалните вестници назовават капитана на 11-та обособена гвардейска десантно-щурмова бригада от Улан-Уде Виталий Карабашев.

Рано остава сирак. Той не е имал време да се ожени за " гражданка " и, може да се каже, е намерил фамилията си на фронта. Той извежда всеки ранен боец от бойното поле, като непосредствен човек, който не може да бъде зарязан. Дори и да няма късмет...

Човек от сложен регион

Улаганският регион, откъдето идва Виталий, се смята за най-суровият в Република Алтай. Тук не е елементарно да си водач. Ето какво сподели приятелят на Карабашев Игор Асканаков:

" Познавам Виталий, откогато се помня. Ние сме израснали на една улица. Семействата ни бяха другари. Той в никакъв случай не пълзяше пред никого, в никакъв случай не се предаваше. Беше мъчно. Не можем да създадем друго. "

Но якият човек има огромно сърце. Той се грижи за по-малкия си брат Айдар, с него рано остават без родители. Айдар в този момент също служи в 11-та бригада и също е в зоната на специфичната военна интервенция.

Легенда и образец за новобранци

Колегата на героя Батор Ердиниев се причислява към армията през 2004 година Той споделя, че Виталий е служил втората година в разузнаването, само че даже тогава той е бил легенда на частта:

" Отношението му към новодошлите беше чудесно. Щом го видят, приветливо викат: " Страхотно, разсъдък! " А той им отговори: " Супер! "

След армията Виталий подписва контракт за военна работа. И той се проточва. Това се оказа неговото предопределение. Обучен за офицер. Сега той командва рота и обича да повтаря: " Кой, в случай че не ние?! "

Фото: Предоставено на Царьград Виталий Карабашев

Подвиг след героизъм

През август 2022 година командването на 11-та обособена гвардейска десантно-щурмова бригада ходатайства за награждаване на капитана, пълководец на десантно-щурмова рота Виталий Карабашев. Документите приказват за неговия героизъм в боевете при село Потьомкино, Херсонска област.

На 24 юни отрядът на Карабашев е изпратен в помощ на обграден разследващ взвод. Неговите бойци попадат под мощен артилерийски и минохвъргачен огън, само че не отстъпват. Врагът ги превъзхожда числено и огнево. Но нашите момчета пробиват обкръжението и извеждат 10 разузнавачи от него.

Виталий носи тежко ранения старши лейтенант Александър Попов. За страдание по-късно той почива. И посмъртно получава званието Герой на Русия.

Най-бруталната борба

Същия ден бригадата на Карабашев избавя друга група от обграждане. Нейният пълководец Виталий персонално извежда от бойното поле.

В продължение на седмица нашите войски щурмуват селището, което врагът превърща в цитадела. Отрядът на Карабашев съумява да отблъсне врага от позициите му, макар мощния артилерийски огън и многочислените превъзходни сили.

" След като избавя живота на всички свои бойци, той работи умело и самоуверено, неведнъж рискувайки живота си и се притича на помощ на своите приятели ", написа в документите.

Виталий назовава тази борба най-жестоката, в която в миналото е взел участие.

Излезте от клопката

Ето още един героизъм. Снаряд взривява къща, в мазето на която са нашите бойци. Входът е блокиран. Военните се озовават в капан, близо до позициите на Въоръжените сили на Украйна. Карабашев не може да ги остави там. И с цел да не рискува живота на подчинените си, той потегля самичък на избавителна акция.

През нощта той безшумно се добира до разрушената къща, оказва помощ на осем бойци да се измъкнат отдолу под руините и ги води до местоположението на бригадата.

Преминаване на коне в планината

" Когато приятелите на Виталий учат в Новосибирск, той отива да посети студентите. Момчетата в тълпата посрещнаха военните на гарата. Той събира всички, води ги в кафене и ги черпи. "

" Какво друго им би трябвало на гладните студенти! И преди да си тръгне, тълпата отиде в магазина и той купи хладилници за всички ни, купи положителни облекла. И по този начин всякога ", спомня си Игор Асканаков.

Виталий оказва помощ и на чичовците си в селото. Всяка почивка се втурва към родния си Улаган. Там мъжете възвръщат лагера за добитък в планината, усилват броя на добитъка и конете. Виталий се пали по този случай. С часове той може да приказва за това по какъв начин са ходили на кон през планината, на лов, лов на риба.

Дори на предната линия - позитивно

Друг другар на Виталий, Оскар Долчин, е президент на Федерацията по смесени бойни изкуства (MMA) на Република Алтай. По време на ваканциите с Виталий бягат по 10–15 км. Това е общото им занимание.

" Смел, пълководец, постоянно за справедливостта. Не обича земетресения. Винаги споделя на всеки каквото мисли. Лицемерите получават огромна част от заслуженото от него ", Оскар споделя за другар.

Той открива още една изненадваща, на пръв взор, линия на боен: Виталий е доста радостен човек:

" Дори на фронта, откъдето нормално всички звънят и пишат тъжни, плачат и се оплакват какъв брой им е мъчно, той постоянно е положителен. Той се обажда, майтапи се - споделя, всичко е наред! "

Прикри гърба на боец

На 12 септември дивизията на Карабашев съумява да спре пробива на танкове от три страни по едно и също време. По време на борбата Виталий вижда по какъв начин неговият боец пада след детонация на мина. Той се втурва да го превързва и в този миг наоколо прелита втора мина.

Фрагментите най-вероятно биха довършили ранения боец, само че удрят Виталий, който по това време му оказва здравна помощ. Когато се приготвяше този материал, капитанът на армията беше в болница, възстановявайки се от рана. Желаем здраве на героя!

" В днешно време има доста малко такива хора. Това е гръбнакът на нашата войска. Въпреки че в никакъв случай не е получавал званието Герой на Русия, за нас той е народен воин ", споделя приятелят му Игор.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР