На следващото заседание на Консултативния съвет ще бъде разгледан и

...
На следващото заседание на Консултативния съвет ще бъде разгледан и
Коментари Харесай

Министерство на икономиката ще прави нов конкурентен закон за горивата


На идващото съвещание на Консултативния съвет ще бъде прегледан и нов план на Закона за горивата. Това сподели на брифинг министърът на стопанската система Емил Караниколов по отношение на разбора на Комисия за защита на конкуренцията за бранш " Горива ". Той дефинира анализът на Комисия за защита на конкуренцията като справедлив. В същото време Караниколов се ангажира със основаване на конкурентен закон. Припомняме, че разногласията от Закона за горивата в действие от януари тече яростен спор към този момент две години. Целта е изчистване на сивия бранш. За да проработи законът обаче би трябвало да влезе в действие и съпътстващата разпоредба, само че по този въпрос след многочасово съвещание депутатите отвориха малка врата за икономическото министерство. Така че ориста на наредбата остава неразбираема.

„ Становището на Комисия за защита на конкуренцията е обективно, само че то преглежда бранша от позиция на всички законови правила. Това е цялото законодателство “, разяснява той. „ Текст по текст с присъединяване на Комисия за защита на конкуренцията ще почистим детайлите, с цел да създадем конкурентен закон. Или той да бъде променен по този начин, че да бъде конкурентен “, съобщи Емил Караниколов.

„ Притеснява ме, че Комисия за защита на конкуренцията споделя, че посредством нормативната база не се основава конкурентна среда. Казва, че даже при вероятно деяние на закона може да се сътвори монополно и господстващо състояние на пазара, което е неприемливо, за който и да е бранш “, разяснява икономическият министър. На въпросът, по какъв начин ще разяснява предлагането на Комисия за защита на конкуренцията да има държавни хранилища за горива, Караниколов съобщи, че в случай че има такива, то те би трябвало да са към Държавен запас.

„ Ако има такива хранилища, те би трябвало да бъдат към Държавния запас. Трябва да забележим какъв е ползата към това от представителите на бранша “, сподели той.

В отговор на въпрос по какъв начин гледа на рекомендацията на Комисията да има данъчна прошка за търговците от сивия бранш, министърът съобщи, че „ Относно данъчната прошка, в избрани страни и случаи е употребена, само че би трябвало да се проучва по какъв начин ще повлияе на фиска “. „ Към момента никой не си е признал, че е в сивия бранш. Комисия за защита на конкуренцията са създали разбор, само че би трябвало да кажат, че има констатации, че някой е в сивия бранш “, уточни Емил Караниколов.

„ Целта е да имаме конкурентен закон, а не да сътворяваме нормативни спънки към бизнеса “, обърна внимание министърът. Той разясни, че анализът на Комисия за защита на конкуренцията и разглеждането на новите промени в Закона за горивата, няма да отсрочат влизането в действие на Наредбата към в този момент настоящия закон. „ В Министерството на стопанската система не престават да идват оферти единствено и само по закона, мнения по наредбата няма “, сподели още министърът.

От Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива предадоха на икономическия министър своите визии за промени в Закона за горивата, с цел да може той да инициира законодателни промени. Говорителят на асоциацията Симо Симов се похвали с опцията за разговор с икономическото ведомство. В частност той изясни, че предходното Национално съдружие към този момент е прераснало в Асоциация. По думите на Симов предлаганите от тях промени към в този момент настоящия Закон за горивата са направени от експерти и юристи и ще дадат опция на пазара да останат повече играчи, както и да се обезпечи по-голяма конкуренция. „ Готови сме да участваме в работна група “, съобщи още Симов.

„ Заставаме зад концепцията да има регистрация в сектора, законът да бори сивата стопанска система. Създадохме по-приемливи условия за регистрация “, изясни още той. В предложенията за промени се резервира изискването за уставен капитал от 20 хиляди лева, само че без банкови гаранции. „ Законът би трябвало да управлява вноса и износа, с изключение на вътрешния пазар. По-големите гаранции и капитал останаха да се отнасят единствено за компаниите, които се занимават с произвеждане, импорт и експорт “, сподели той, като добави, че за търговците на вътрешния пазар са непокътнати по-приемливи гаранции. Така да вземем за пример, съгласно него банковите гаранции и капитал за дистрибуция за вътрешният пазар са понижени на 100 хиляди лева
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР