На съвместното честване по повод 150 години от рождението на

...
На съвместното честване по повод 150 години от рождението на
Коментари Харесай

Без висши македонски политици по време на съвместното честване на Гоце Делчев

На взаимното честване във връзка 150 години от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев, което ще се организира на 4 февруари, от македонска страна няма да участват висши политици. 

Официалното пояснение от управляващите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачески са на посещаване в чужбина. Към този миг няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, с цел да вземе присъединяване в взаимното поклонение.

В българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска, ще има депутати и заместник-министри.
Съвместното честване на Гоце Делчев - политически жест на благосклонност, комисията няма присъединяване в него
Историческата комисия няма никаква роля при вземането на решението за взаимно отбелязване паметта на Гоце Делчев сред Северна Македо...
Прочети повече
Още в края на предходната седмица, по време на чуването в Народното събрание министър председателят Кирил Петков заяви, че се готви взаимно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 година министър председателите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 година президентът Стево Пендаровски в телевизионно изявление призна, че Гоце Делчев самичък се е определял като българин.

По-рано съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев намерено прикани за заледяване на работата на комисията. Припомняме, че предходната седмица министър председателят Кирил Петков заяви, че с неговия сътрудник Ковачевски са се договорили до края на месец май да има най-малко три съвещания на тази комисия.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР