На състоялите се вчера в Турция президентски избори за настоящия

...
На състоялите се вчера в Турция президентски избори за настоящия
Коментари Харесай

Втори тур ще определи кой ще бъде президент на Турция

На състоялите се през вчерашния ден в Турция президентски избори за сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган са дали своят вот 49,34% от гласоподавателите, сочат данни от обработени 99,9% от бюлетините, представени от държавната турска телевизия ТРТ. За главния противник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозиционния Национален алианс, са дали своят вот 44,99% от гласоподавателите. Разликата сред противниците е малко под 4,5 на 100. Третият претендент на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23% поддръжка от гласоподавателите.
 
За да завоюва на първия тур, претендентът би трябвало да получи 50% плюс един глас. На 28 май се обрисува да се организира втори тур на президентските избори. Все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. Повече от половината - 55,36% от жителите на страната, живеещи отвън нея, са подкрепили сегашния държавен глава Ердоган, сочат данни на Висшата изборна комисия на Турция (ВИК), оповестени от държавната Анадолска организация.
 
За претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу са дали своят вот 41,26% от турската диаспора. Кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е събрал поддръжка от 2,20 %. В пламенна тирада пред разчувствана навалица последователи, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развиването в Анкара, Ердоган уточни, че ще почете решението на хората, в случай че се стигне до втори тур. Президентът дойде през нощта в Анкара от Истанбул, където по традиция гласоподава.
 
Анализатори разясняват, че президентът Ердоган се показа по-добре, в сравнение с му предричаха социологическите организации. Междувременно претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу съобщи в централата на Народнорепубликанската партия, че ще победи на втория тур и прикани своите последователи да бъдат търпеливи. Той упрекна Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган в интервенция в преброяването и съобщаването на резултатите от вота през вчерашния ден.
 
Според последните данни Републиканският алианс (в състава на който са включени четири партии, измежду които ПСР и главният й съдружник Партията на националистическото действие) получава 49,32 % от гласовете, надлежно ще има 322-ма депутати в 600-членния турски Меджлис. За ПСР са дали своят вот 35,41 %, а за ПНД - 10,05 на сто), осведоми турската телевизия НТВ.
 
Националният алианс, формиран от шест партии, получава 35,21 % от гласовете, надлежно 212 места в Народното събрание (НРП има поддръжка от 25,4 % от гласоподавателите, Добра партия на Мерал Акшенер - 9,8 процента). Съюзът на труда и свободата, отпред с прокюрдската Зелена лява партия, има поддръжката на 10,51 % от гласоподавателите и ще разполага с 66 места.
 
Избирателните секции през вчерашния ден бяха отворени от 08:00 до 17:00 ч. Гласуването се организира при засилени ограничения за сигурност. Нямаше информации за нередности по време на изборния ден. На изборите гласоподаваха общо над 53 милиона души. Нощта в столицата Анкара като цяло мина умерено.
Междувременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разяснява изборите в Турция, като съобщи, че в района има задоволително компликации и без да се оспорва резултатът от вота.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР