На руснаците беше казано си отглеждат свои собствени банани, тъй

...
На руснаците беше казано си отглеждат свои собствени банани, тъй
Коментари Харесай

Путин издаде забрана за внос от Еквадор и каза на руснаците: Гледайте си собствени банани!

На руснаците беше казано си отглеждат свои лични банани, защото се обрисува дефицит на плода. Преди дни Владимир Путин издаде възбрана за импорт от Еквадор, най-големият снабдител на банани в Русия. Причината вероятно е спор за доставка на оръжие. А по-късно решения очевидно се обрисува дефицит на пазара.

Олег Князков, началник на експертния център за промишлеността към Rosselkhoznadzor, съветският контролен орган за потребителите, сподели пред локалния информативен бюлетин Gazeta, че предвижда, че ще има дефицит на банани в цялата страна след месец.

Той посъветва руснаците да стартират да ги отглеждат вкъщи

Коментарите му идват, откакто Путин спря вноса на банани от пет еквадорски компании на 2 февруари. Руският президент съобщи, решението е взето заради откриването на вредители в пратките с плодове. Седмици по-рано Кито одобри предлагането на Съединени американски щати за замяна на военно съоръжение от руската ера за съвременни американски оръжия. Сделката бе на стойност 200 милиона $.

Съединените щати обявиха, че оборудването на Еквадор от руската ера ще бъде изпратено в Украйна.

Този ход беше неодобрен от говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя сподели, че Еквадор е взел „ неразумно решение под сериозен напън от външни заинтригувани страни “.

„ Ако приказваме за „ скрап “, както го назовават в Еквадор, надали Вашингтон ще предложи съвременно съоръжение в подмяна и то за много внушителна сума “, означи тя.

Русия внася 90 % от своите банани от Еквадор

Държавната осведомителна организация РИА Новости заяви, че възбраната може да докара до загуба на Еквадор до 754 милиона $ за една година.

Князков сподели, че срокът за дефицит от 1 месец се дължи на обстоятелството, че някои колета от Еквадор, изпратени преди възбраната, към момента не са достигнали до съветските магазини.

Той обаче сподели, че това ще бъде краткотраен дефицит. Вече е открит непълен импорт на банани от Индия, само че към момента има логистични усложнения. По думите му този краткотраен дефицит може да бъде обезщетен посредством развъждане на банани в Русия. Той уточни сполучливи опити за адаптация на тропически растения в Краснодарския край.

По-рано Newsweek откри, че дефицитът на продукти в Русия предизвиква скок на цените в цялата страна.

В рядко извинение  Путин сподели по време на конференцията си в края на годината, че незадоволителният импорт и нарасналото търсене са отговорни за нарасналите цени на яйцата.

„ Съжалявам за този проблем. Това е спънка в работата на държавното управление “, сподели Путин на 14 декември. „ Обещавам, че обстановката ще бъде поправена в близко бъдеще.

Източник: Newsweek/Превод: SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР