На редовното заседание днес на Министерския съвет бе конституиран Съветът

...
На редовното заседание днес на Министерския съвет бе конституиран Съветът
Коментари Харесай

Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество

На постоянното съвещание през днешния ден на Министерския съвет бе конституиран Съветът за развиване на гражданското общество (СРГО). Председател на Съвета ще бъде вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова.

През 2018 година Законът за юридическите лица с нестопанска цел е изменен по самодейност на гражданските организации и след необятни публични полемики с разнообразни техни представители. В него се вписва основаването на СРГО, който да подкрепя страната за създаването и провеждането на политики за поддръжка на развиването на гражданското общество. Въпреки това, от този момент до през днешния ден този съвет не бе конституиран, въпреки да е направен устав за активността му и да са извършени електронни избори за лъчение на представители. " В България съществува една извънредно дейна гражданска, доброволческа и дарителска инфраструктура. Там има огромен капацитет и добавена стойност в разнообразни значими и публични сфери. Държавата е дебитор на тези организации - желаеме да си създадем форми за ефикасен разговор и съдействие, и този Съвет ще е една от платформите за това ", разяснява вицепремиерът Константинова.

Сред целите на новия Съвет ще бъде напредването на закона за доброволчеството, който към този момент доста години единствено се разисква, само че не се приема; основаването на съответен обществен модел за финансиране на гражданските организации, тъй че да имат опция да разширят обсега на поддръжката си към хората; основаването на модел за шерване на експертните познания в бранша, тъй като гражданските организации създават редица качествени изследвания и рекомендации, които прекомерно постоянно не доближават до институциите, се показва в известието.

Критериите за членуващите организации са написани в Правилник за организацията и активността на Съвета за развиване на гражданското общество. Допустими претенденти за членове в Съвета са юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи активност в социална изгода, с най-малко пет години опит в осъществяването на действия (проекти, начинания, акции и др.) в поддръжка на развиването на гражданското общество и гражданското присъединяване.

Членовете са определени след електронно гласоподаване в интервала 28 април-13 май 2020 година На платформата  може да се видят всички елементи за извършения избор. Първото съвещание на Съвета за развиване на гражданското общество ще се състои още през този месец.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР