На проведено Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските

...
На проведено Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските
Коментари Харесай

Стопанската камара пое председателството на Асоциацията на работодателите

На извършено Общо заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели Българската стопанска камара (БСК) пое от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година. В сходство с откритата ротация, ръководителят на АИКБ Васил Велев съобщи председателството на АОБР за 2022 година на ръководителя на БСК Добри Митрев.

Участие в първото за годината съвещание на АОБР взеха Васил Велев – ръководител на УС на АИКБ, Добри Митрев – ръководител на УС на БСК, Васил Тодоров - основен секретар на БТПП, Румяна Георгиева – парламентарен секретар и началник бранш „ Индустриални връзки “ на КРИБ, както и специалисти от съответните организации.

АОБР сплотява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Основна цел на организацията е да консолидира, балансира и съставлява ползите на членовете си. Заетите в предприятията, членуващи в четирите работодателски организации, съставляват 82% от всички наети у нас, а брутната добавена стойност, която създават, е 86%.

Председателството на АОБР от АИКБ през 2021 година бе регистрирано като извънредно сполучливо с оглед сложната обстановка, обвързвана с епидемиологичната конюнктура, провокациите пред бизнеса, подбудени от COVID-19 и възникването на икономическа рецесия като следствие от пандемията и изолацията, както и фрапантното покачване на енергийните цени. Въпреки провокациите, бяха признати рекорден брой общи позиции, заявления и мнения. За отчетния интервал АОБР е изработила и показала пред съответните способени институции 145 позиции в отбрана ползите на бизнеса, фокусирани най-много върху ограниченията в поддръжка на бизнеса в изискванията на икономическа и енергийна рецесия. Част от позициите са направени в партньорство с национално представителните организации на служащите и чиновниците – КНСБ и КТ „ Подкрепа “. Проведени са и голям брой срещи с представители на държавни институции – Министерски съвет, Народно заседание, Президент на Република България, на чието внимание са показани основни проблеми, стоящи пред бизнеса, в подтекста на спешната обстановка.

По време на днешното съвещание членовете на АОБР разискаха незабавни дейности за намиране на работещи решения по отношение на рецесията, подбудена от невиждано високите цени на природния газ и електрическата сила за небитовите консуматори. Обсъден беше и новият дизайн на мярката „ 60/40 “ от 01.03.2022 година, като бе решено да се изиска от държавното управление основаване на междуведомствена работна група с присъединяване на МФ, МТСП и национално представителните работодателски и синдикални организации, която да създаде съответен правилник за мярката, тъй че тя да бъде налична за оптимално необятен кръг наранени от рецесията предприятия.

Участниците в съвещанието разискаха насоките и целите на организацията за 2022 година, които след координиране и утвърждение от членовете ще бъдат публично показани на обичайна конференция на АОБР при започване на всяка година, планувана за 26 януари 2022 година, от 11.00 часа, в Пресклуба на Българска телеграфна агенция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР