На пресконференция днес, която се проведе в залата на Областен

...
На пресконференция днес, която се проведе в залата на Областен
Коментари Харесай

Видин участва в мрежа от дунавски градове, развиващи регионалното сътрудничество

На конференция през днешния ден, която се организира в залата на Областен информативен център (ОИЦ), бяха показани резултатите от присъединяване на Община Видин в интернационалния план „ По течението на река Дунав “, с водещ сътрудник Европейска къща Будапеща.

В нея се включиха  Десислава Тодорова, заместник-кмет „ Европейски политики и вложения “ и Мариела Савкова, шеф на ОИЦ – Видин.

„ Целта на плана е да се построи мрежа от градове по река Дунав, които развиват мощно районно съдействие и работят дружно, тъй че да оползотворяват икономическия капацитет на макрорегиона и да понижават социално-икономическите разлики сред обособените дунавски страни “, изясни Десислава Тодорова. Тя посочи, че дейностите се извършват от януари до декември 2022 година и акцентира, че за това време е построено сполучливо партньорство сред 10 града от 7 страни по поречието на река Дунав: Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния и България.

Община Видин, със съдействието на ОИЦ, взе участие в осъществяването на две от дейностите по плана. Първата бе осъществяване на допитване до видинските жители по какъв начин Европейският съюз може да влага парите си по-добре в град Видин. То бе осъществено през юли тази година. В него своето мнение дадоха над 200 видински жители, които показаха опазването на здравето като най-важната сфера, към която да бъдат ориентирани европейските вложения, следвано от обучение и районно развиване.

Втората активност е проведено посещаване на дунавските сътрудници в европейските институции, което се състоя от 7 до 10 ноември 2022 година в Брюксел. От страна на Община Видин в него присъединяване взе шефът на Областния информативен център Мариела Савкова. По време на днешната конференция тя срещна медиите с програмата на работната аудиенция и главните резултати. „ Заключенията са, че институциите в Брюксел са отворени да вземат участие в директен разговор и съдействие с локалните управляващи. Участниците също по този начин се съгласиха, че градовете по поречието на Дунав имат необработен прикрит капацитет, изключително по долното течение. Намаляването на разликите в Дунавския район изисква натоварен разговор, а европейските институции би трябвало да положат старания, с цел да отидат на локално равнище и да схванат и отговорят на районните потребности “, уточни Савкова. Тя добави, че от страна на хърватския град Вуковар е изразено предпочитание за съдействие с Община Видин в областта на младежките планове.

„ Подобни планове дават отлична опция за разпространение на нашия град, трансформират го в благонадежден сътрудник за развиване на районното съдействие и потребление на неговия естествен, културно-исторически и туристически капацитет. Затова показвам удовлетворението си от присъединяване на Общината в този план и се надявам на нови благоприятни условия да развиваме съдействието на град Видин и с други дунавски градове “, означи Десислава Тодорова. Заместник-кметът изрази удовлетворение, че в работата по планове Община Видин съумява да излезе от рамките на оперативните и на националните стратегии, уголемява контактите си на европейско равнище, интензивно обменя положителни практики и черпи потребен опит.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР