На предстоящото си редовно заседание през юли Общинският съвет на

...
На предстоящото си редовно заседание през юли Общинският съвет на
Коментари Харесай

Обновеният изцяло покрит пазар в Стара Загора да носи името Васил Шаханов ще гласува Общинският съвет през юли

На идното си постоянно съвещание през юли Общинският съвет на Стара Загора ще прегледа предлагането на кмета Живко Тодоров за именуване на напълно актуализирания затрупан пазар в града.

В предишното хората от града са наричали мястото „ Руски пазар “, защото там са дошли рейсове с жители на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, предлагащи и продаващи разнообразни артикули от бита. От там в годините импровизирано се възприема и името му.

„Към дадения миг с обновяването и облагородяването на цялостното пространство и реконструкцията на обекта, смятам за належащо същият да се именува, според одобрената традиция и наложена практика“, написа в претекстовете си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

След извършените съвещания със експерти от Регионалния исторически музей, градоначалникът предлага новоизграденият и осъвременен закрит пазар да носи името на Васил Шаханов – една от знатните персони на Стара Загора.

Васил Шаханов е най-големият наследник в фамилията на Георги Шаханов – търговец и притежател на лозя в средата на XIX век. През 1876 година основава в Стара Загора първата конячна фабрика и спиртоварна. След Освобождението построява съвременна за времето си индустриална база и вкарва във фабриката си технологиите на известни европейски спиртоварни и винарни. Печели награди и оценки на интернационалните изложби в Европа в края на XIX-началото на ХХ век. Продава стоката си в цяла България, като изключително издирван продукт е заарската мастика. През 20-те год. на ХХ век към компанията са открити и магазини в София. Има и търговски представителства във Виена, Солун и Милано.

Васил Шаханов е един от крупните донори и благодетели в Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и филантроп – след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за популацията. В навечерието на Коледно-Новогодишните празници и Великден нареждал на своите ратаи да слагат скрито пред вратите на най-бедните фамилии чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са огромните му дарения за сдружение „ Добрий самарянин ” и „ Театър ”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на донорите на Археологическо сдружение „ Августа Траяна ”. Той непроменяемо участва в описите на донорите, оповестени в годишните доклади на благотворителните сдружения в града. Издържа надарени, само че небогати деца от града, с цел да получат обучение в Русия. За комерсиалната, предприемаческата и благотворителната си активност получава справедливо самопризнание –два пъти е награждаван с медал „ За цивилен заслуги ” и е измежду най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински консултант в Стара Загора от 1894 до 1896 година Умира по време на фамилно пътешестване в Европа при започване на 20-те год. на ХХ век.

През юли завършиха строителните действия по план „ Нова визия и благоустрояване на територията на „ Руски пазар “. Общата стойност на плана е над 7 млн. лв., от които 6 млн. лева се дават от „ Фонд за устойчиви градове “. Обновеният затрупан пазар, е с разгъната застроена повърхност от близо 2400 кв. м с 115 щанда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР