На предстоящите парламентарни избори карантинираните ще гласуват с преносими урни

...
На предстоящите парламентарни избори карантинираните ще гласуват с преносими урни
Коментари Харесай

На първо четене: Подвижни урни за гласуване на карантинирани вкъщи


На идните парламентарни избори карантинираните ще гласоподават с портативни урни и секции в лечебните заведения , а Централната изборна комисия ще дефинира разпоредбите, при които да се реализира вотът в изискванията на пандемия. Това взеха решение депутатите, като одобриха на първо четене промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, импортирани от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Законопроектът беше утвърден със 128 гласа " За ", 45 гласоподаваха " Против ", а 9 - " Въздържал се ".

От Българска социалистическа партия нападнаха предложенията с поредност от въпроси. Заместник-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков сложи като проблем неналичието на информация по какъв начин ще гласоподават хората, които са здрави.

" Какъв ще е здравният протокол за хората, които са здрави и ще гласоподават? Как тъкмо ще гласоподават карантинираните съгласно вашия закон - с преносима секция или с обособена изборна секция? ", попита Зарков.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев отговори, че преносимите урни са планувани за хората, карантинирани у дома, а обособените секции са за тези, които са в болница.

Надя Клисурска от Българска социалистическа партия обърна внимание на това, че съгласно Закона за здравето органът, който би трябвало да обезпечи ограничения за безвредното осъществяване на вота, е здравното министерство, а не Централната изборна комисия.

От ГЕРБ обясниха, че медицинският протокол за изборите ще бъде квалифициран от Министерството на здравеопазването, а ЦИК ще изготви правила, с които да подсигурява здравето и сигурността на всички участници във вота.

" Не прехвърляме медицински действия на ЦИК, само че реда и разпоредбите за осъществяване на изборите се управляват от този орган ", уточни Евгения Алексиева от ГЕРБ.

Депутатите одобриха предлагането на Красимир Ципов от ГЕРБ за редуциране на периода сред първо и второ четене на импортирания законопроект. Така окончателното гласоподаване на измененията би трябвало да се случи след четири дни.

Депутатите одобриха на първо четене и промени в Административно-процесуалния кодекс, по промени, импортирани парламентарната група на ГЕРБ. Със законопроекта процесът по инспекция на редовността на жалбите се разпорежда на първоинстанционните съдилища, постановили актовете, които се апелират.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР