На предишното си редовно заседание на 12 април служебното правителство

...
На предишното си редовно заседание на 12 април служебното правителство
Коментари Харесай

Кабинетът ще изплаща милиони допълнителни компенсации на автобусните превозвачи

На предходното си постоянно съвещание на 12 април служебното държавно управление е приело решение за допълнение на наредбата за компенсиране на понижените доходи, което ще докара до изплащането на спомагателни обезщетения в размер на милиони на автобусните превозвачи, написа " ".

Фирмите ще получат доста повече от плануваното за 2022 година за компенсиране на евтините училищен и пенсионерски карти, тъй като служебният кабинет е придал противоположна мощ на своето решение да усили обезщетенията и те вместо да важат от октомври 2022 година, когато са утвърдени, те влизат в действие от 1 януари 2022 година

 Правителството предложи ограничения за цените на горивата и недоволствата на превозвачите Правителството предложи ограничения за цените на горивата и недоволствата на превозвачите

Изданието отбелязва, че не е известно дали решението е юридически издържано и дали не нарушава разпоредбите за придаване на противоположна мощ на нормативните актове.

Промените съгласно държавното решение се постановат за да няма спорно използване на нормативния акт - наредбата за компенсиране на евтините транспорти.

През октомври 2022 година служебният кабинет взе решение да усили двойно обезщетенията за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен транспорт на възпитаници и пенсионери, като се оправда, че цените за компенсиране не са променяни от 2008 година

За Столична община месечната отплата за учащи бе увеличена от 9 на 18 лева, а при възрастните - от 5,90 на 11,80 лева Двойно нарастване на обезщетенията има и за останалите категории общини.

От претекстовете за приемане на промените в наредбата оказва се, че задачата е била нарастването да бъде калкулирано единствено за последното тримесечие на 2022 година В тях е посочено, че решението е незабавно, с цел да се спазят периодите за отчитане на общините.

Проверка на " Сега " е посочила, че доста общини към този момент са отчели изплатените обезщетения на превозвачите, защото съгласно наредбата общините са длъжни да разгласяват доклад за изплатените обезщетения най-късно до 31 март, което значи, че решението от 12 април е пристигнало постфактум.

Някои общини са спазили периода и към този момент имат оповестени доклади. Община Крумовград да вземем за пример регистрира, че е изплатила 621 531 лева обезщетения за понижен транспорт, а община Годеч - 37 222 лева обезщетения.

Много е евентуално при предаването на докладите да са открити неточности и държавното управление да се пробва да ги компенсира посредством противоречивото решение за придаване на противоположна мощ.

Придаването на противоположна мощ на разноски за 2022 година е проблематично и поради снадки бюджет от 2022 година, с който работи страната, като лимитите за разноските са закрепени и не би следвало към тях да се прибавят нови политики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР