На правителствата в Западния свят им хареса да управляват в

...
На правителствата в Западния свят им хареса да управляват в
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: На западните правителства им хареса да управляват в извънредна ситуация

" На държавните управления в Западния свят им хареса да ръководят в условия на извънредност ". Това разяснява за Българска телеграфна агенция проф. доктор Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който взе участие в интернационалната научна конференция на тематика " Мултидисциплинарен метод за обезпечаване естественото действие на здравните и публични системи при пандемични талази " в Стара Загора.

Проф. Вълчев е и началник на плана „ Кризата с COVID-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели “. Проектът е финансиран от Фонд " Научни проучвания " към Министерството на образованието и науката. В интервала от две години с начало през март 2021 година екипът реализира разбор на взаимоотношението сред обществото и държавните органи в България предвид на битката с пандемията и нейните последствия.

" Големият въпрос е ще бъдат ли ръководени обществата по този метод, с помощта на страха на хората с изключителни средства, или ще се върнем към остарялото състояние “, разяснява проф. Вълчев.

Според него, в случай че допусканията, които са направени по време на плана, се осъществят, „ ще се окаже, че демократичната народна власт върви в посока да се ръководи в условия на извънредност - дали есента ще има нова вълна от болни или войната в Украйна ще се задълбочи, или внезапно ще има някакво климатично изменение, което ще ни стресне ". На държавните управления им хареса да ръководят в условия на извънредност “, счита проф. Вълчев. Той е безапелационен, че обществото в България не е привикнало да бъде ръководено по този метод.

Според него при започване на коронавирус рецесията през март 2020 година в България държавното управление се е придържало към конституционната наредба, обвързвана с оповестяване на военно или друго изключително състояние, което се прави от Народното събрание.

„ След това беше казано, че е изключителна епидемиологична конюнктура и, вместо Народното събрание, решения вземаше Министерски съвет, а в последна сметка министърът на опазването на здравето можеше да трансформира ограниченията, засягащи правата на голям брой хора. Това слага под риск демократичната народна власт “, сподели още юристът.

Той показа на конференцията отчет " COVID-19 и демократичната народна власт – кое от тях си отива? "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР